© rr

Op deze Antwerpenaren mogen we het meest trots zijn

Antwerpen lokt elk jaar meer en meer toeristen. Van over heel de wereld komen ze de prachtige gebouwen, geweldige musea, leuke restaurants en gezellige bars in de Scheldestad ontdekken. Die naamsbekendheid van ’t Stad hebben we ook te danken aan enkele personen die Antwerpen in de 'spotlights' zetten, door hun prestaties in een sport, in de filmwereld, cultuur,... Dat waren er dit jaar weer een heleboel. Wij zetten er tien op een rijtje:

JaTi

Matthias Schoenaerts

In 2014 kwam (eindelijk) de langverwachte Amerikaanse verse van ‘Loft’ uit. Regisseur Erik Van Looy verving vier van de vijf Vlaamse acteurs, enkel Matthias Schoenaerts speelde mee naast grote namen als Wentworth Miller en James Marsden. Filmrecensenten waren lovend over de prestaties van de Rundskop-acteur, die zijn talent nog eens bevestigde in ‘The Drop’. Daarin flankeerde de 37-jarige Schoenaerts grootheden als James Gandolfini, Tom Hardy en Noomi Rapace.

Schoenaerts kwam ook in het nieuws met een persoonlijke kwestie. Zo spande hij samen met zijn moeder een rechtszaak aan tegen auteur Stan Lauryssens. Over het boek ‘Schoenaerts’ zei de acteur dit: “Het gaat om een parasitaire, opportunistische, schaamteloze lijkenpikkerij”.

Matthias Schoenaerts werd dit jaar ook het gezicht voor de herfst- en wintercampagne van Louis Vuitton. Volgend jaar zien we hem als tuinarchitect met een pruik aan de zijde van Kate Winslet in de film ‘A Little Chaos’.

Tim Van Aelst

‘Wat Als?’ (2BE) won in New York een International Emmy Award in de categorie comedy. Regisseur-bedenker Tim Van Aelst was dan ook terecht laaiend enthousiast over het binnenhalen van de internationale tegenhanger van de Emmy Awards. 'Wat als?' won eerder al een Gouden Roos, de gouden medaille op het World Media Festival in Hamburg en de Rockie Award op het Banff World Media Festival in Canada.

Voor volgend jaar is het uitkijken naar een ander populair Shelter-programma van Van Aelst. ‘Safety First – The Movie’ verschijnt in het najaar op het grote scherm.

Veerle Baetens

Het is nu al twee jaar geleden dat ‘The Broken Circle Breakdown’ in première ging, maar de prent van regisseur Felix Van Groeningen ging ook in 2014 met enkele grote prijzen aan de haal. Zo won de film, waarin de in Brasschaat geboren Veerle Baetens de rol van Elise meesterlijk vertolkt, de César voor Beste Buitenlandse Film en was ze laureaat bij de Satellite Awards.

Nog een mijlpaal in het leven van Baetens was de ondertekening van een contract bij een talentenagentschap in Hollywood. ICM Partners heeft onder meer Spike Lee, Al Pacino, Richard Gere en Jodie Foster onder zijn hoede.

Reinhilde Decleir

Reinhilde Decleir, onder meer bekend uit ‘De Ronde’, werd de vijfde Antwerpse laureaat van de Burgerschapsprijs van Stichting P&V. De 66-jarige actrice kreeg erkenning voor haar inspanningen voor goede doelen via haar sociaal-artistieke werkplaats Tutti Fratelli in Antwerpen, die zich inzet tegen kansarmoede.

Pieter Timmers

Als Limburger een beetje een vreemde eend in dit lijstje, maar toch. Pieter Timmers geldt als een van de beste Belgische zwemmers van het moment. Als lid van Brabo zwemt hij dagelijks zijn baantjes in het Olympisch zwembad Wezenberg en de 26-jarige Timmers woont ook al een tijdje in ’t Stad. 2014 was een mooi jaar voor de zwemmer. Op het Europees Kampioenschap in Berlijn behaalde hij een vijfde plek in de finale van de 200 meter vrije slag, waar hij ook het Belgische record mee verbrak. Op datzelfde EK nam Timmers met de 4x200 meter aflossingsploeg een bronzen medaille mee naar huis. Hij werd dan ook verkozen tot ‘Sportfiguur van de provincie Antwerpen’.

Thomas Vermaelen

Het was al bijna veertig jaar geleden dat er nog eens een Belg een transfer naar het magische FC Barcelona kon versieren. Fernand Goyvaerts speelde van 1962 tot 1965 in het tenue van de Blaugrana. Dit jaar kreeg hij een opvolging, met Stabroekenaar Thomas Vermaelen. De verdediger kwam voor 19 miljoen euro over van Arsenal, waar hij vijf jaar speelde. Het jeugdproduct van Germinal Beerschot maakte dit seizoen nog niet veel speelminuten in het Camp Nou, de 28-jarige Vermaelen sukkelde met zijn hamstring en werd begin december geopereerd. Mogelijk pikt hij op het einde van het seizoen nog enkele wedstrijden mee. Wie weet maakt hij Barça nog kampioen..

Jan Jambon

Hij was de afgelopen weken niet meer weg te slaan uit de (sociale) media: Jan Jambon. De Brasschatenaar werd een hype op Twitter nadat een man compleet door het lint ging bij een stiptheidsactie van de politie en de zin ‘Ik ken meneer Jambon’ uitsprak. Op Twitter ontstond er al snel de hashtag #ikkenjambon, die leidde tot tweets als ‘Kim Clijsters: “Ik heb op Jan gestemd, ja, want #ikkenjambon” en ‘Ik weet al wat ik op mijn belastingaangifte ga schrijven! #ikkenJambon’. De N-VA-minister moest ’s avonds uitleggen dat hij de man in kwestie helemaal niet kende, en een week later gebruikte hij zelf de befaamde hashtag toen hij de BOB-campagne mee ondersteunde. Een meer glorieus moment was zijn vicepremierschap en zijn benoeming tot minister van Binnenlandse Zaken. In Brasschaat wordt Jambon intussen vervangen door waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA).

Nick Bril

Een van de restaurants die dit jaar het meest over de lippen/tongen ging in Antwerpen was toch wel The Jane. Het was lang wachten, maar in … opende het eethuis van Sergio Herman eindelijk z’n deuren in 't Groen Kwartier in Antwerpen. Rechterhand van Herman in de keuken van The Jane is Nick Bril. Het culinaire duo haalde zeven maanden na de opening van hun restaurant hun eerste Michelinster binnen en scoorde 16/20 in de Gault&Millau 2015. Eervolle vermelding: Seppe Nobels. De chef van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen werd verkozen tot Groentenkok van het jaar.

Johan Bonny

Johan Bonny stelde een daad die volgens velen het verdient om in de geschiedenisboeken te worden opgenomen. De bisschop van Antwerpen riep in een open brief op tot meer verdraagzaamheid van de Kerk tegenover onder meer homoseksuelen en gescheiden mensen die willen hertrouwen. Met het statement dat de Kerk homoseksualiteit moet aanvaarden, werd Bonny genomineerd voor een Campaign Award van holebivereniging Cavaria. Ook voor 2015 staat er misschien een nog grotere erkenning te wachten voor de 59-jarige Antwerpenaar. De bisschop wordt getipt als opvolger voor aartsbisschop André Leonard, die op zijn 75ste verjaardag zijn ontslagbrief naar de paus zal sturen.

Elfje Willemsen en Hanna Mariën

De Belgian Bullets maakten begin dit jaar indruk op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het Kempense duo Elfje Willemsen (stuurvrouw) en Hanna Mariën (remster) loodsten hun bob 'Spanky' begin februari naar een knappe zesde plaats aan de boorden van de Zwarte Zee.

MEER OVER Jaaroverzicht2014