Met 200 per uur racen door Afrika

Gregoor Bouwens (op het trapje), Jacky Loomans en Noël Essers bij hun trucks. Foto: sofie verheyen

Met 200 per uur racen door Afrika

Print
Mol / Balen -

Art of Speed, een zestienkoppig team van chauffeurs, navigators en monteurs, trekt op avontuur door Afrika. Vandaag staan ze met twee trucks en een jeep aan de start van de tiendaagse Africa Eco Race.

Passie voor mechanica, snelheid en avontuur dragen alle teamleden van Art of Speed met zich mee. Gisteren zijn ze ­vertrokken naar Zuid-Frankrijk waar hun voertuigen - twee trucks, een jeep en twee assistentietrucks - worden gekeurd. Op 28 december start de verbindingsrit richting het Spaanse ­Almeria waar ze de boot opgaan naar Marokko. De dag nadien om 6u ’s morgens is het tijd voor de eerste officiële rit.

“Dit jaar rijden er tien vracht­wagens mee in de race, wat niet al te veel is. We hopen natuurlijk te winnen”, vertelt Gregoor ­Bouwens (67) van Gregoor Trucks uit ­Balen, die in Mol woont. “Al wordt dit niet gemakkelijk, want we ­botsen op heel wat concurrentie. De Russen doen ook mee, en zij doen niks anders dan van de ene naar de ­andere rally gaan. Toch gaan we proberen daartussen te ­komen.”

Concurrentie

Tijdens de race draait het niet zuiver rond snelheid, maar vooral rond blijven rijden. Een platte band bijvoorbeeld kost het team algauw een halfuur.

“Het grote verschil moet je zien te maken in de duinen, door niet vast te rijden. Onze vrachtwagens, die we vorig jaar zelf bouwden, zijn voorbereid op alle hindernissen. Als er te veel zand ­geschept moet worden, verlies je veel te veel tijd. Dat moet je ­proberen te vermijden”, weet Bouwens.

“Het zwaartepunt van de trucks ligt anders dan bij gewone trucks, de motor ligt in het midden om het gewicht gelijk te verdelen tussen de twee assen. Daarenboven zijn het trucks met 950 pk, waardoor ze snelheden tot 200 ­kilometer per uur kunnen halen.”

Een kleine 8000 kilometer ­afleggen in tien dagen, dat is wat de racers te wachten staat. Naast ­Gregoor Bouwens bestuurt ook Noël Essers (71) van transportgroep H.Essers uit Lommel een truck en Jacky Loomans (63) uit Lommel een jeep.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio