De Wever: “Deze federale regering is een tijdelijke tussenoplossing”

Foto: BELGA

De Wever: “Deze federale regering is een tijdelijke tussenoplossing”

Print

In een dubbelinterview met Karel De Gucht (Open Vld) dat zaterdag verschijnt in De Morgen geeft N-VA-voorzitter Bart De Wever aan dat de confederale plannen van zijn partij slechts voor even zijn opgeborgen. “Natuurlijk denk ik nog altijd dat je het Belgische probleem alleen structureel kunt oplossen met een grondige staatshervorming”, zegt De Wever. Maar die staatshervorming zal er tijdens de legislatuur van regering-Michel I niet komen. “Deze federale regering is een tijdelijke tussenoplossing.”

Toch is De Wever er zich van bewust dat het confederalisme inruilen voor een sociaal-economisch herstelbeleid onder Michel I, risico’s inhoudt. “Morgen kan het weer de andere kant uitgaan, als de PS weer aan de macht komt. Al wat je daarvoor nodig hebt, is dat CD&V morgen flipflopt naar links.” Iets wat volgens Karel De Gucht reeds gebeurt. “Ze zijn vandaag al aan het flipfloppen.”

De Wever nuanceert tijdens het interview ook het beeld dat van de N-VA wordt opgehangen. Zo is nationalisme volgens De Wever geen doel op zich. “Het is een instrument. Als het een doel op zich is, dan wordt het gevaarlijk, want dan wordt het etnisch en exclusief. Met dat absolute etnische nationalisme hebben wij geen uitstaans. Dat is juist hetzelfde als zeggen dat socialistisch bestuur altijd eindigt met Ceausescu.”

.

Nu in het nieuws