© Netflix

Drie makkelijke recepten voor kerstkoekjes

Staan er deze namiddag of avond familiebezoekjes op het programma en wil je trakteren met een smakelijke verrassing, dan scoor je vast met een van deze drie recepten voor kerstkoekjes.

Sterrenkoekjes geïnspireerd op Breaking Bad

Recept: Netflix

Nodig

- 250g boter

- 180g glazuursuiker

- 1 ei

- ½ koffielepel vanille-­extract

- 480g bloem

- 2 koffielepels bakpoeder

- ½ koffielepel

- zout

- 250g glazuursuiker

- 1 eiwit

- blauwe en witte hagelslag

Bereidingswijze

1. Meng de (zachte) boter met de glazuursuiker ongeveer drie minuten lang in een kom tot een romig geheel. Voeg het ei en vanille-­extract toe en klop dit nog een minuutje door elkaar.

2. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en het zout. Voeg dit gestaag toe aan het botermengsel en maak er met de deeghaak van de mixer een egaal geeg van. Bebloem het werkblad en kneed hierop het deeg met de handen. Maak er een bal van en laat deze -­ gewikkeld in vershoudfolie -­ 30 minuten rusten in de koelkast.

3. Verwarm de oven voor op 200°C (geen hetelucht) en bedek de bakplaat met een laag bakpapier.

Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.

Snij de gewenste vormpjes uit met een deegsnijwiel en leg deze op de bakplaat (laat voldoende ruimte tussen). Bak ze gedurende 6 à 8 minuten, tot ze net niet bruin kleuren, haal ze uit de oven en laat afkoelen.

4. Maak met het eiwit en glazuursuiker een licht glazuur en decoreer hiermee de koekjes.

Besprenkel met hagelslag.

Peperkoeken mannetjesRecept: Kitchenaid

Nodig

- 350g bloem, plus extra bloem voor het uitrollen

- 1tl natriumbicarbonaat

- 2tl gemalen gember

- 1tl gemalen kaneel

- 125g boter

- 175g zachte lichtbruine suiker

- 1 scharrelei

- 4el bietenstroop

Voor de afwerking

- glazuur om te schrijven

- taartdecoraties

Bereidingswijze

1. Zeef de bloem, natriumbicarbonaat, gember en kaneel samen en giet in de kom van een foodprocessor. Voeg de boter toe en mix tot het mengsel lijkt op broodkruimels. Roer de suiker erdoor.

2. Klop het ei en de bietenstroop samen, voeg toe in foodprocessor en mix tot het mengsel aan elkaar kleeft. Schud het deeg eruit, kneed het glad. Wikkel in huishoudfolie en laat 15 minuten koelen in de koelkast.

3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Beleg twee bakplaten met bakpapier.

4. Rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm op een licht met bloem bestoven oppervlak. Gebruik vormpjes om de peperkoeken mannetjes uit het deeg te snijden en leg ze op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen.

5. Bak 12 à 15 minuten. Laat 10 minuten op de bakplaat liggen en laat ze verder afkoelen op een koelrek. Afgekoeld? Versier met het glazuur en de taartdecoraties.

Kerstboomkoekjes

Recept: Delhaize

Nodig

- 1 ei

- 1 pak gebruiksklaar zanddeeg

- 1el poedersuiker

- 2el suiker

- 1 potje zilveren parels

Bereidingswijze

1. Rol het deeg uit en snij er kerstbomen uit met een vormpje.

2. Smeer ze in met geklopt ei, leg ze vervolgens op een bakplaat bekleed met bakpapier.

3. Bak 5 minuten op 180°C.

4. Maak een siroop met 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel water. Deze siroop kan je gebruiken om versieringen op de koekjes te kleven.

5. Bestrooi met poedersuiker.

NIET TE MISSEN