© gva

Dit waren de 10 helden van 2014

In de dagelijkse nieuwsstroom proberen veel mensen zich in de kijker te werken. Maar sommigen - man, vrouw of kind - halen onbewust het nieuws omdat ze zichzelf opzij hebben gezet voor iemand anders. Deze heldhaftige prestaties geven, bij de terugblik op het nieuwsjaar, warmte en inspiratie. Volledig verdiend zitten deze mensen in ons overzicht van de helden van 2014.

Paul Hendrickx, Jonas Rosquin

1. Kapper uit Zoersel redt meisje van dolle honden

Zoerselnaar Jurgen Mariën schoot als eerste te hulp toen in het Limburgse Riemst een fietsend meisje werd aangevallen door 11 honden. Mariën was op de terugweg van Maastricht. De dieren waren uitgebroken bij een kweker in de buurt. Het kind hield aan de aanval zware verwondingen over maar zonder de tussenkomst van de Antwerpenaar was het nog slechter afgelopen. "

2. Juf voorkomt ramp met skibus

Nadine Michiels uit Brasschaat redde met haar koelbloedigheid een bus met 28 inzittenden. Op de terugweg van Flachau, Oostenrijk, kreeg de chauffeur een beroerte en scheerde langs de vangrail. Nadine vloog achter het stuur van het gevaarte en zette het zonder verdere averij aan de kant. "Pas nu, een dag later, besef ik dat het allemaal veel erger geweest was als ik ook geslapen zou hebben, of oortjes had ingehad", zei de juf.

3. Veearts waarschuwt gezin voor villabrand

Drie bewoners van een villa in Brecht konden in april tijdig uit hun brandende woning vluchten. Dat dat zonder verwondingen gebeurde, was te danken aan veearts Patrick Cassimon uit Wuustwezel. De veearts passeerde per toeval de woning, op terugweg van een koe met een keizersnede. "In het voorbijrijden zag ik door de vensters een grote vuurzee in de woning. Ik heb eerst de brandweer gebeld en ben daarna op deuren en ramen gaan kloppen."

4. Nova (11) redt kleutertje in zwemvijver

Nova Arnouts (11) dook in juli, tijdens een zwempartijtje in de Gentse vijver Blaarmeersen, een 3-jarig meisje achterna dat in de problemen was gekomen. "Toen ik de badmeester hoorde toeteren, zag ik het meisje enkele keren ondergaan. Alleen haar handjes waren nog boven water. Ik was een meter of zes van haar vandaan. Ik ben onder water gedoken en heb haar bij haar beentjes vastgegrepen en naar boven geduwd." De leider van de KSJ-groep waarmee Nova op kamp was in Gent, vond haar een echte heldin.

5. Greet Geenen uit Arendonk helpt mensen in ebolagebied

Een maand lang was Greet Geenen (40) uit Arendonk actief in een opvangcentrum voor ebola-patiënten in Monrovia (Liberia), meer bepaald in de afdeling waar de besmetting werd vastgesteld. "Wij moesten er vooral voor zorgen dat we zelf niet besmet raakten", zegt ze. "We mochten daarom niemand aanraken." Ondanks het grote gevaar deed de verpleegster haar job met passie, en moest ze niet lang nadenken toen Artsen zonder Grenzen haar vroeg.

6. Walter brengt belangeloos lekkers naar senioren en zieken

Belangeloos en uit eigen zak geschenken uitdelen. Dat is al dertien jaar lang het werk van Walter De Pauw uit Niel op tweede kerstdag. “Jaren geleden heb ik aan mijn dochter verteld dat ik iets wilde doen voor senioren tijdens de kerstperiode”, legt De Pauw uit. “Via haar werk heb ik sponsoring gekregen om jaarlijks kleine geschenken uit de delen in rusthuizen en sociale woningen. Maar toen ze stopte met daar te werken, ben ik het blijven doen. Sindsdien betaal ik alles zelf.” De Pauw zorgt elke kerstperiode, verkleed als kerstman, voor zo’n zeshonderd chocolade- en suikerwafels. Hij brengt die naar zieken en bejaarden.

7. Duo bevrijdt man op het nippertje uit auto op de sporen

Alexander en Pierre waren op een zaterdagnacht in december toevallig op het juiste moment op de juiste plaats. De twee Kalmthoutenaren merkten op hoe een bestuurder zich aan een spooroverweg in Kalmthout had vastgereden. De bestuurder van de wagen was een 42-jarige man uit Antwerpen met Chinese nationaliteit. De man was in paniek en wilde zijn voertuig niet verlaten. Alexander en Pierre konden hem op het laatste moment nog redden. Eerst probeerden ze met al hun kracht de wagen van de sporen te duwen, maar ze kregen er geen beweging in. Toen het signaal van de slagbomen belde, konden ze de man alsnog overtuigen om zijn voertuig te verlaten. "Ook ons eigen leven was in gevaar, maar we konden tijdig de spoorwegberm bereiken”, verklaarden ze achteraf.

8. Heldhaftige brandweerman redt vier kinderen uit brandende woning

Brandweermannen schoppen het wel vaker tot helden. Het is dan ook hun taak om mensen en hun bezittingen te redden. Maar wat brandweersergeant Ronny Goyvaerts deed was toch wel erg moedig. De man uit Kontich redde in februari eigenhandig twee kinderen uit een doorrookt pand. "Ik heb een knop omgedraaid en ben naar binnen gelopen", aldus de sergeant met twintig jaar ervaring bij het Kontichse korps. "Binnen heb ik heel snel de twee kinderen gevonden. Ik heb ze allebei onder mijn arm gepakt en ben weer naar buiten gelopen." Ronny zag zijn daad als de evidentie zelve. "Als ze mij zeggen dat er nog kinderen binnen zijn, dan denk ik daar niet meer over na. Dan neemt de adrenaline bij mij de overhand en loop ik gewoon naar binnen."

9. Karline (18) redt blinde hond uit sluis

Geen seconde heeft Karline Thyssens getwijfeld toen ze op een zomernacht in juli een labrador in de sluis zag vallen in Sint-Job-in-’t-Goor. Ze ging achter het blinde dier aan. Met behulp van de brandweer en twee voorbijgangers konden het meisje en de hond heelhuids weer naar boven worden getrokken. Karline kwam net met de wagen van haar werk in Brecht toen ze de hond pardoes in de sluis van het kanaal Dessel-Schoten zag plonsen. “Ik heb niet getwijfeld en ben direct langs de ladder naar beneden gegaan, het water in”, verklaarde Karline. “Met behulp van een touw van een man die ook kwam helpen heb ik de hond naar de kant kunnen trekken. Toen zag ik dat de hond blind was."

10. Gepensioneerde bouwvakker uit Weelde is held in Senegal

Een gepensioneerde bouwvakker uit Weelde is erin geslaagd om met amper 30.000 euro een compleet nieuwe school te bouwen in een klein dorp in Senegal. Vier opeenvolgende winters heeft hij eraan gewerkt. Voor de mensen ter plaatse is hij een held. In de winter van 2010 bouwde hij zijn eerste klasje in Bamako. “Voor slechts 5.000 euro”, onderstreept Willy. “In Afrika is alles veel goedkoper dan hier." Vandaag, vier jaar later, staan er in het dorpje zes prachtige klaslokalen recht, met een toiletgebouw, een bureau en een waterput. De totale investering bedraagt amper 30.000 euro.

MEER OVER Jaaroverzicht2014