© Peter Goossens

Kerstnachtviering herdenkt bestand van 1914

Honderd jaar na het kerstbestand van 1914 in de loopgraven aan de IJzer viert de gemeenschap van O.L.Vrouw-over-de-Dijle in Mechelen kerstmis met als motto ‘Mensen willen vrede, toen en nu'.

Op kerstavond 1914 waren er aan de IJzer geen gevechten, geen geweerschoten en geen explosies. Aan Duitse zijde weerklonk 'Stille nacht, heilige nacht'. Toen het lied beëindigd was, stapte een Duitse soldaat het niemandsland in. "Merry Christmas!", riep hij. "We not shoot. You not shoot."

Daarna zwegen de kanonnen en geweren." Dat vertelde Alfred Anderson, die als 18-jarige diende in het Engelse leger. Iedreen schreeuwde "gelukkig kerstfeest", hoewel niemand zich gelukkig voelde….

“Muziek, tekst, zang en poëzie over de waanzin van de oorlog en de hoop op vrede, wisselen elkaar af en zullen een geheel vormen met de kerstnachtviering die begint om 23u45”, vertelt Guido Knops van de parochie. De viering wordt opgeluisterd door het Onze-Lieve-Vrouwkoor onder leiding van Kristel Verpooten. Organist is Wannes Vanderhoeven.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio