© Tom Palmaers

Kroongetuige in proces-Hells Angel krijgt nieuw leven

Dat het assisenproces rond de moord op drie leden en sympathisanten van motorbende Outlaws in Tongeren nooit geziene veiligheidsmaatregelen zal krijgen, werd maandag al duidelijk. Nu blijkt dat een van de twee kroongetuigen, een werkmakker van beschuldigde Ali Ipekci, nadien zelfs aan een volledige nieuw leven zal kunnen/moeten beginnen. Dat meldt VTM Nieuws.

fivr

Op het proces komen twee kroongetuigen hun verhaal doen. Beide mannen leven al meer dan twee jaar ondergedoken omdat het gerecht voor hun leven vreest. Hun advocaten hadden voorgesteld dat ze via videoconferentie zouden getuigen, maar de verdediging ging daar niet mee akkoord. Na de getuigenissen zal een van de twee meteen een nieuwe identiteit krijgen van het gerecht.

Het is heel uitzonderlijk dat het gerecht iemand een nieuwe identiteit geeft, zegt de federaal procureur Frédéric Van Leeuw. “De buitengewone maatregelen kunnen gaan tot het geven van een nieuwe identiteit en het geven van een bedrag zodat die persoon kan overleven. Dan verdwijnt die persoon tot hij een getuigenis moet geven. Voor sommige personen stopt de bescherming op een bepaald ogenblik, voor anderen blijft de bescherming levenslang.”

Het proces start op 7 januari in Tongeren en zal zeker vier weken duren. Ipekci staat terecht voor drievoudige moord. Op 20 mei 2011 werden Outlaws full member Freddy Put (52) uit Lanklaar, hangaround en cafébaas Jef Banken (59) en sympathisant Michaël Gerekens (28) in Maasmechelen doodgeschoten. Dat gebeurde op een industrieterrein, waar een Maasmechelse Hells Angel de openingsreceptie hield van zijn bandencentrale. Daarna werden de met kogels doorzeefde lichamen in het kanaal Zuid-Willemsvaart gedumpt.

Nu in het nieuws