© Jimmy Kets

Werknemer verdiende in 2012 gemiddeld 3.258 euro bruto

Iemand die twee jaar geleden voltijds aan het werk was in België, kon gemiddeld rekenen op een bruto maandloon van 3.258 euro. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie dinsdag. Voor een gevulder loonzakje kan het helpen om directeur of petrochemicus te zijn, een master-diploma te hebben, en ook nog altijd om een man te zijn.

Het gemiddelde bruto maandloon zegt niet alles. Zo ligt de mediaan - het punt waarop de helft van de werknemers minder verdient en de andere helft meer - lager: op 2.831 euro bruto per maand.

Aan de onderkant van de schaal verdient 10 procent minder dan 2.009 euro per maand; terwijl de best verdienende 10 procent elke maand bruto 4.969 euro of meer opstrijkt.

Directeurs van grote ondernemingen verdienden in 2012 het meest (gemiddeld bijna 9.000 euro bruto per maand), gevolgd door managers allerhande. Nog in de top tien staan bijvoorbeeld ook wiskundigen en statistici, en natuur- en scheikundigen. Kelners en barmannen verdienen het minst (gemiddeld 2.119 euro), gevolgd door huishoudelijke hulpen en schoonmakers, en kappers en schoonheidspecialisten.

De studie bevestigt tenslotte nog maar eens dat het loonverschil tussen mannen en vrouwen groot blijft. ‘Met een brutomaandloon van 3.320 euro verdienen mannen 7,3 procent meer dan hun vrouwelijke collega’s’, luidt het. ‘Als deeltijds tewerkgestelde loontrekkenden mee in rekening worden gebracht (vrouwen werken vaker deeltijds, nvdr), stijgt de loonkloof tussen vrouwen en mannen zelfs tot 20,4 procent.’

Nu in het nieuws