© rr

© BELGA

1/2

Levenslange straffen voor homofobe moord op Ihsane Jarfi

Drie van de vier mannen die schuldig bevonden zijn aan de homofobe moord op Ihsane Jarfi, krijgen levenslang. Een vierde dader krijgt 30 jaar.

Het Luikse assisenhof heeft Mutlu Kizilaslan, Jérémy Wintgens en Eric Parmentier veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Ihsane Jarfi. De vierde beschuldigde, Jonathan Lekeu (25), schuldig aan doodslag, kreeg 30 jaar cel.

De vier mannen werden maandag schuldig bevonden aan de dood van Jarfi, met homofobie als verzwarende omstandigheid. De man werd daarmee in ons land de eerste officiële dode als gevolg van homohaat. Pas sinds 2006 zijn Belgische instanties verplicht homofobe moorden als zodanig te registreren.

Advocaat-generaal Marianne Lejeune had maandag levenslange opsluiting gevorderd voor Mutlu Kizilaslan, Jérémy Wintgens en Eric Parmentier. Ze benadrukte hun gevaar voor de samenleving en het hoge risico op recidive. Het openbaar ministerie vroeg ook levenslang voor Jonathan Lekeu.

Ihsane Jarfi verdween op 22 april 2012 nadat hij aan een homobar in Luik in hun wagen was gestapt. Zijn zwaar toegetakelde en naakte lichaam werd tien dagen later gevonden in een veld bij Hoei. In een reactie toonde het Interfederaal Gelijkekansencentrum, burgerlijke partij in de zaak, zich maandag alvast tevreden dat homofobie erkend werd als drijfveer.

Nu in het nieuws