Negatieve commentaar over gewicht maakt dikker

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Negatieve commentaar over gewicht maakt dikker

Print
Vrouwen die reeds inzitten over hun gewicht hebben de neiging bij te komen wanneer ze van vrienden, familie of partners negatieve commentaar krijgen over hun al dan niet overtollige kilo’s. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de University of Waterloo in Canada.

Professor Christine Logel en haar team verzamelden vrouwen tussen 18 en 21 jaar die onzeker zijn over hun gewicht. Ze vroegen hen naar hun leeftijd en gewicht en naar hoe ze zich voelden toen ze deze gegevens op schaal zagen. Vijf maanden later vroegen ze hen of ze met hun vrienden of familie hadden gesproken over hun bekommernissen en hoe deze hadden gereageerd. Nog drie maanden later vroegen de onderzoekers hen of hun gewicht en bekommernissen waren veranderd.

‘De meerderheid van de vrouwen in de studie had een BMI (Body Mass Index) die niet te hoog was. Voor hen is het aangeraden dat gewicht te behouden en niet te hard te zijn voor zichzelf’, zegt Dr. Logel. ‘Toch waren verschillende vrouwen bezorgd over hun gewicht en hadden de meesten daarover dan ook met de mensen in hun naaste omgeving gesproken.’

Uit het onderzoek bleek dat zij die van familie, vrienden en partners te horen hadden gekregen dat ze prima zijn zoals ze zijn, het best hun gewicht behielden of zelfs wat gewicht verloren. Zij die minder positieve commentaren kregen, kwamen gemiddeld twee kilogram bij. ‘Wie van belangrijke personen te horen krijgt dat zijn gewicht oké is, voelt zich beter in zijn vel en komt daardoor niet bij. Sociale steun, en zeker van onze geliefden, heeft gezondheidsvoordelen’, zegt Dr. Logel.

Uit het onderzoek bleek ook dat vrouwen die zich aanvankelijk geen zorgen maakten over hun gewicht, ook aankwamen nadat ze negatieve commentaren hadden gekregen. Verder zorgde de sociale steun ook voor meer fysieke activiteit, bewustere eetpatronen en minder stress. Dat laatste is een gekende oorzaak van gewichtstoename. 

NIET TE MISSEN