© Shutterstock

Waarom je beter niet gaat slapen met een tablet

Wie voor het slapengaan een boek leest op een e-reader of tablet loopt een groter risico om slaapproblemen te ontwikkelen. Het blauwe licht van het toestel stuurt het bioritme in de war. Dat meldt het vakblad National Academy of Sciences (PNAS) maandag.

Experts vermoeden al langer dat blauw licht net voor het slapengaan ertoe kan leiden dat je de slaap niet kunt vatten en nu hebben wetenschappers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston dat bevestigd. Zij vroegen aan twaalf proefpersonen om vijf dagen na elkaar gedurende vier uur te lezen in een papieren boek of in een elektronisch exemplaar. Uit het experiment blijkt dat de proefpersonen die een elektronisch boek lazen gemiddeld tien minuten later indommelden dan de mensen die een papieren boek lazen. Meer nog: de remslaap van de mensen die een e-book lazen was gemiddeld twaalf minuten korter dan de rest waardoor ze zich de ochtend erna minder uitgerust voelden.

Door het blauwe licht dat de apparaten uitstralen, maakt je lichaam minder melatonine aan. Dat is het zogenaamde slaaphormoon dat ons aan het einde van de dag moe maakt. ‘Blauw licht kan een grotere impact hebben dan we aanvankelijk dachten’, zegt professor en hoofdonderzoekster Anne-Marie Chang. Ze adviseert om tablets, smartphones, laptops en consorten twee uur voor het slapengaan af te sluiten.

NIET TE MISSEN