Michel: ‘Er is gigantisch veel ruimte voor sociaal overleg’

Foto: Photo News

Michel: ‘Er is gigantisch veel ruimte voor sociaal overleg’

Print

‘Er is gigantisch veel ruimte voor sociaal overleg’, liet premier Michel optekenen. De federale regering doet zijn uiterste best om de sociale vrede te doen terugkeren. Volgens Michel kan er de komende maanden gerust onderhandeld worden over een loonsstijging, de pensioenhervorming, de jobcreatie én de welvaart. Dat meldt de VRT.

Over de indexsprong mag er wel geen twijfel bestaan: die is er en die blijft. Alle partijen wilden dat benadrukken bij de start van het kernkabinet. Nochtans hoopten de vakbonden dat er een mouw aan te passen valt. Volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) bedraagt de loonkloof met de buurlanden ‘maar’ 2,9 procent. De voorbije jaren was dat nog 4 procent.

Praten over loon

Over de lonen kan er wel onderhandeld worden. De regering geeft werkgevers en vakbonden twee maanden de tijd om een eventuele marge voor een loonsstijging te onderhandelen. Eenvoudig zal dat wel niet zijn. In januari worden de sociale partners uitgenodigd om een ‘ruimere agenda’ op te stellen voor sociaal overleg. Daarin zullen wellicht punten als de koppeling van uitkeringen aan de welvaart, de pensioenhervorming en jobcreatie terug te vinden zijn.

.

Nu in het nieuws