Oekraïne laat niet-gebonden statuut vallen

Foto: AFP

Oekraïne laat niet-gebonden statuut vallen

Print

Het Oekraïense parlement heeft dinsdag met een overweldigende meerderheid beslist om het niet-gebonden statuut van het land te laten vallen. Dat is een belangrijke stap richting toetreding tot de NAVO.

De wettekst was ingediend door president Petro Porosjenko, die beloofd had om een referendum over het NAVO-lidmaatschap te organiseren van zodra Oekraïne voldoet aan de voorwaarden die door de westerse militaire alliantie gesteld worden.

Het werd algemeen verwacht dat Oekraïne afstand zou doen de in 2010 ingestelde 'blokvrijheid'. In het regeerakkoord dat de vier partijen van de nieuwe regeringscoalitie waren overeengekomen, wordt NAVO-lidmaatschap namelijk als doel gesteld. Porosjenko schat wel dat het nog zeker zes jaar zal duren voordat het land daarvoor in aanmerking kan komen.

De stemming in het parlement in Kiev is intussen al veroordeeld door Rusland. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gaat het om een 'absoluut contraproductieve beslissing, die de illusie wekt de diepe crisis in Oekraïne op te kunnen lossen', zo zegt hij. 'We moeten eindelijk een einde maken met het verergeren van het klimaat van confrontatie', zo verklaarde de minister aan de Russische openbare omroep.

.

Nu in het nieuws