‘Allergie wordt dé epidemie van 21ste eeuw’

Foto: BELGA

Fit & Gezond

‘Allergie wordt dé epidemie van 21ste eeuw’

Print

Het gebruik van allergiemedicijnen is sinds 2005 met bijna zeventig procent gestegen.

Het Riziv betaalde in 2005 bijna 108 miljoen dagdosissen van allergiemedicijnen terug. In 2013 liep dat op tot 182 miljoen dosissen. ‘Allergieën worden nog steeds stiefmoederlijk behandeld, terwijl we op een epidemie afstevenen’, zegt Didier Ebo in De Morgen. Volgens de expert van het UZ Antwerpen krijgt een kwart van de bevolking vroeg of laat met een allergie te maken.

Steeds meer mensen zijn overgevoelig voor prikkels als stuifmeelkorrels (met als resultaat: hooikoorts), uitwerpselen van de huisstofmijt (astma) of bepaalde voedselbestanddelen zoals pindanoten of gluten.

Waar de epidemie van allergieën vandaan komt, is een raadsel. Lange tijd was er een populaire verklaring, bedacht door de Britse epidemioloog David Strachan. Volgens hem was de westerse hygiëne te ver doorgeslagen. Zó ver, dat het immuunsysteem van peuters en kleuters geen kans meer kreeg om te ‘oefenen’. Door niet langer op straat en in de modder te spelen maar op een steriel speelkleed, zou hun afweersysteem onvoldoende geprikkeld worden. Resultaat: een overreactie op kiemen en vuil, oftewel: allergie.

Voor een deel is de stijging van het aantal mensen met allergie te verklaren doordat artsen vandaag meer op de symptomen van een allergie bedacht zijn dan vroeger, en dus vaker de diagnose stellen. Niet zozeer het aantal gevallen van allergie zou daarmee omhoog gaan, wel het aantal geregistreerde gevallen. Vooral voedselallergie komt steeds vaker voor. Ook hooikoorts enrhinitis (loopneus) blijven toenemen. De stijging van het aantal gevallen van astma, die twintig jaar geleden fors inzette, lijkt inmiddels wat af te vlakken. Sinds een jaar of vijf heeft de groei een plateau bereikt.

NIET TE MISSEN