© BELGA

‘Aannemers grootste slachtoffers van wanpraktijken bij Regie der Gebouwen’

Niet de Regie maar de aannemers waren de grootste slachtoffers van de wanpraktijken bij de Regie der Gebouwen. Dat hebben de advocaten van twee aannemers dinsdag gepleit voor de Brusselse correctionele rechtbank. Die aannemers zouden geen andere keuze gehad hebben dan mee te draaien in het corruptiesysteem en staan sinds de start van het gerechtelijk onderzoek op een zwarte lijst. De verdediging vindt het dan ook ongehoord dat de Regie zich burgerlijke partij stelt op het dossier.

lbo

Volgens meesters Johan Scheers en Tom Bauwens had de inspectie van Financiën in oktober 2003 al een nota opgesteld. “De Regie moet vandaag dan ook niet stellen dat ze van niets wist en niet kon optreden, ze wilde niets zien, niets horen en vooral niets zeggen”, zeiden de advocaten. “Intussen mogen onze cliënten sinds 2006 niet meer voor de Regie werken en worden ze in de praktijk met een beroepsverbod geconfronteerd terwijl de Regie zelf gewacht heeft tot de belangrijkste verdachte ambtenaren op pensioen waren alvorens tuchtrechtelijk op te treden.”

De aannemers voerden jaarlijks voor ongeveer 750.000 euro werken uit voor de Regie. “Maar slechts één derde van dat bedrag ging naar hen”, aldus de verdediging. “De andere twee derden gingen naar onderaannemers met wie ze verplicht werden te werken. Spilfiguur was daarbij vooral Raphaël Engels, controleur in het Justitiepaleis. De aannemers waren verplicht mee te draaien in het systeem want wie dat niet deed, mocht geen werken meer uitvoeren en kreeg zijn facturen niet betaald.”

Meesters Scheers en Bauwens vroegen voor hun cliënten de opschorting, mede omdat de redelijke termijn overschreden zou zijn.

Nu in het nieuws