Tientallen processen op de lange baan wegens personeelstekort

Foto: Photo News

Zieken komen toch werken om werklast op te vangen

Tientallen processen op de lange baan wegens personeelstekort

Print
Het personeelsgebrek in de Antwerpse rechtbanken is zo nijpend dat tientallen processen vertraging oplopen.

Het gebrek aan rechters laat zich vooral voelen in het hof van beroep in Antwerpen, waar 67 raadsheren alle dossiers uit Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Limburg moeten behandelen. 

De jongste maanden verlieten acht raadsheren het hof in Antwerpen. “Vier mensen, onder wie ikzelf, zijn met pensioen gegaan”, aldus perswoordvoerder Nico Snelders. “Twee andere collega’s zijn ziek uitgevallen. Eén collega is vertrokken naar het Hof van Cassatie. Daardoor zitten we nu met een tekort aan magistraten van ongeveer 10 procent.” 

“Een aantal collega’s zou bovendien thuis moeten blijven wegens gezondheidsredenen. Ikzelf heb als voorzitter meer dan eens een zitting geleid, terwijl ik 39 graden koorts had. Maar de zieken komen toch werken omdat de werklast voor de achterblijvers anders te groot zou worden. De gerechtelijke achterstand zou daardoor ook pijlsnel oplopen.” 

“Nog niet zo lang geleden werden wij geprezen omdat er in Antwerpen geen gerechtelijke achterstand bestaat. Maar die situatie is ondertussen achterhaald. De doorlooptijd van dossiers is ondertussen opgelopen tot gemiddeld 15 maanden. Als de justitieminister wil dat dossiers in één jaar afgehandeld worden, dan zal justitie toch voor voldoende personeel moeten zorgen. De Hoge Raad voor Jusititie heeft extra magistraten voor Antwerpen aangeduid, maar hun benoeming is nog altijd niet gepubliceerd.” 

Bij de rechtbank van eerste aanleg is er eveneens een tekort aan rechters, maar aan de Bolivarplaats kreunt vooral de griffie - het administratieve hart van de rechtbank - onder het personeelstekort. “Het personeelskader telt 108 voltijdse betrekkingen”, zegt persrechter Roland Cassiers. “Momenteel beschikken we over slechts 83 personeelsleden. Dat is een tekort van liefst 25 mensen. Uiteraard zorgt die onderbemanning voor een achterstand. We hebben ook te horen gekregen dat magistraten die vertrekken, niet vervangen zullen worden. Als dat zo is, komen we pas echt in de problemen.” 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) liet gisteren weten dat de benoeming van de Antwerpse raadsheren nog deze week ter ondertekening aan de koning wordt voorgelegd. Vermoedelijk kunnen de nieuwe raadsheren tegen eind januari 2015 aan de slag. 

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio