Negendertig landen nemen deel aan Eurovisiesongfestival 2015

Foto: AP

Negendertig landen nemen deel aan Eurovisiesongfestival 2015

Print

In mei 2015 zullen in totaal 39 landen, waaronder België, deelnemen aan de zestigste editie van het Eurovisiesongfestival in Wenen. Dat heeft de Oostenrijkse omroep ORF dinsdag meegedeeld.

Daarmee telt de liedjeswedstrijd twee deelnemers meer dan in 2014 in Kopenhagen het geval was. Servië, Tsjechië en Cyprus maken namelijk hun rentree, terwijl Oekraïne afziet van deelname.

De halve finales van het Eurovisiesongfestival zullen plaatsvinden op 19 en 21 mei 2015, met respectievelijk zestien en zeventien deelnemers. Op 26 januari wordt bekend welk land, in het bijzonder ook België, in welke halve finale zal aantreden.

Op 23 mei treden de finalisten in de arena. Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en gastland Oostenrijk zijn automatisch geplaatst voor die finale.

De zestigste editie van de liedjeswedstrijd is in Oostenrijk beland dankzij Conchita Wurst, die in mei met het lied 'Rise like a phoenix' de hoofdvogel afschoot op het festival.

De Belgische deelnemer aan het festival 2015 is Loïc Nottet, uitgestuurd door de franstalige openbare omroep RTBF. Dit jaar overleefde Axel Hirsoux namens de Vlaamse openbare omroep VRT de halve finale niet.

.

Nu in het nieuws