© BELGA

Kris Peeters: “De indexsprong gaat door”

De cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) over de loonkloof met de buurlanden houden rekening met een indexsprong vanaf 1 februari. Daar wees vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dinsdag op. De PS vindt zo’n indexsprong ‘provocatie’.

‘De cijfers van de CRB houden rekening met een indexsprong vanaf 1 februari 2015. Het is een niet onbelangrijk element dat die indexsprong toch doorgaat. Anders is de situatie totaal anders.’ Dat reageerde Peeters voor aanvang van het kernkabinet op het nieuwe rapport.

Het behoud van die indexsprong vindt de PS echter ‘een provocatie’ en ‘helemaal niet nodig’, zo klinkt het dinsdag in een persbericht. Het CRB-rapport toont volgens de partij dat de loonkloof gedaald is dankzij de maatregelen die de vorige regering al nam. ‘Het huidige discours alarmeert zonder reden’, vindt de PS dan ook. ‘Het loon in onze buurlanden zal sterk stijgen, en het rapport wijst erop dat de loonkloof ook kan verdwijnen mits gelimiteerde loonstijgingen in 2015-2016.’

Toch ‘zal de indexsprong plaatsvinden’, zo beklemtoonde MR-vicepremier Didier Reynders voor het kernkabinet. ‘Het is een maatregel die een rechtstreekse impact heeft, niet enkel op de concurrentiekracht van de bedrijven maar ook op de openbare financiën.’

Drie maanden

De publicatie van het rapport over de loonkloof tussen België en de drie buurlanden biedt de sociale partners nu twee maanden tijd om een akkoord te bereiken over de loonontwikkeling. Lukt dat niet, dan heeft de regering nog een maand om een voorstel te doen. Dat biedt het overleg drie maanden tijd.

Het kernkabinet bestudeert dinsdagochtend een vergelijk dat de sociale partners vorige week reeds bereikten in de groep van 10. Het gaat dan om een reeks overgangsmaatregelen rond de brugpensioenen, tijdskrediet en de landingsbanen. ‘Het is een intelligent akkoord’, oordeelde Peeters alvast.

‘We gaan bekijken of we bepaalde eindeloopbaanmaatregelen kunnen bijsturen zoals de groep van 10 heeft voorgesteld. Ik denk dat men moet kunnen volgen wat is voorgesteld en dat men het sociaal overleg moet volgen. Ik hoop overigens dat het sociaal overleg begin volgend jaar heropgestart kan worden in een klimaat van sociale vrede, dus met engagementen van beide zijden”, besloot Reynders.

Nu in het nieuws