Gasten met Kerstmis? Zo loopt het gesmeerd

Foto: Shutterstock

Food

Gasten met Kerstmis? Zo loopt het gesmeerd

Print
Woensdag is het kerstavond en menig gastvrouw- of heer begint al te bibberen. Want nog niet alles staat op punt en zal alles wel goed verlopen? Dankzij deze moderne etiquettetips van Wasbar-duo Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde hou je het hoofd koel.

Wat als je gasten willen helpen met afruimen?

‘Als deze vraag komt, kan je als gastvrouw bepalen wat je ermee doet. Wil je hulp, dan is het best oké om het aanbod van de genodigden te aanvaarden. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Als iedereen helpt dan zijn we snel klaar’. Wil je niet geholpen worden, dan mag je dat ook laten weten’, zegt Yuri. De heren hebben ook nog een tip voor de gasten zelf: ‘Je mag voorstellen om te helpen, maar als de gastvrouw- of heer van dienst het aanbod afwijst, dan moet je dat respecteren.’

Wat als je je niet druk wil maken in de aankleding van je feesttafel?

‘Als je veel mensen vraagt, kan je een firma contacteren die gespecialiseerd is in feestmateriaal. Deze kan bijvoorbeeld twintig dezelfde borden leveren. Na de maaltijd hoef je deze alleen maar in een krat te leggen. Afwassen hoeft zelfs niet. En daarna komt het bedrijf alles weer ophalen’, zegt Yuri.

‘Sowieso moet je jezelf niet uitsloven om een perfecte feesttafel te maken als je genodigden vooral een hapje willen eten en bier willen drinken. Als je oma en opa komen daarentegen is een verzorgde feesttafel wel aangeraden, want zij zullen er wellicht meer op letten.’

Hoeveel eten mag je maken of bestellen?

‘Tijdens feesten hebben mensen de neiging om altijd te veel eten aan te bieden. Beperk tot maximum drie gerechten, zeker als je op voorhand ook hapjes hebt. In dat geval kan je soep of voorgerecht al weg. Dit heeft alleen maar voordelen: jij hebt minder werk aan het eten en je voorkomt dat iedereen halverwege het diner tegen de vermoeidheid vecht’, zegt Yuri. ‘Het grote voordeel aan werken met een traiteur? Zij kunnen alle soorten gerechten maken: van lekkernijen voor mensen met een glutenintolerantie tot vegetariërs. Als jij kookt moet je daar allemaal rekening mee houden en dat geeft alleen maar extra stress’, zeggen de Wasbar-heren.

‘De feestdagen zijn niet het moment om indruk te maken met grote hoeveelheden eten. Beperk in kwantiteit en investeer in meer kwaliteit. Mensen onthouden achteraf niet hoe lekker het was, maa wel of ze zich al dan niet hebben geamuseerd. Heb je uiteindelijk toch te veel, aarzel dan niet om de restjes uit te delen. Verdeel de feestdis gelijkmatig over potjes die goed sluiten’, aldus Dries.

Wat als een van je gasten kritiek geeft?

‘Het vlees is koud, de kroketten te zacht, ...’ Het zijn dingen die je kan te horen krijgen tijdens de feestdis. ‘Hier is het belangrijk om te kijken van wie de opmerking komt voor je erop reageert. Komt deze van een vriend die anders nooit vervelend is, dan kan je ludiek reageren. Denk aan: het eten mag dan wel koud zijn, de liefde waarmee het werd bereid is heel warm. Ook opmerkingen van  diegene die altijd de party pooper is, incasseer je het best met een mopje. Is de kritiek gegrond, ga dan actief op zoek naar een oplossing’, zeggen Dries en Yuri.

‘Het beste wat je kan doen, is ervan uit gaan dat er moeilijke mensen aan tafel zullen zitten. Als je dat op voorhand weet, zal je je er niet druk in maken. Doe je dat wel, dan begin je al met stress aan het feest. Het kan helpen om een briefje met het telefoonnummer van Justeat.be en een grappige boodschap op het bord te leggen. Zo voorkom je ongegronde opmerkingen.’


Beeld: Nick Proot

Cadeautip: het nieuwe boek van Dries en Yuri ‘Hou Je Manieren’, 19,99 euro. Zowel in de Wasbar in Gent, Antwerpen en Kortijk zijn ook wasbonnen verkrijgbaar.

NIET TE MISSEN