© GVA

Dit waren de 10 meest ontroerende momenten in 2014

Niet alles was kommer en kwel in 2014. Geregeld waren er in onze regio ook mooie, hartverwarmende verhalen te rapen die aantonen dat er nog wel voldoende mensen zijn met het hart op de juiste plaats. Wij maakten een selectie van tien zulke ontroerende momenten.

Jonas Rosquin

1. Staande ovatie voor Toots op 'zijn' Jazz Middelheim

Toots Thielemans is bij leven een legende. De internationaal gelauwerde jazzmuzikant was decennialang de 'chouchou' van het publiek op Jazz Middelheim. Op zowat elke editie van het zomerfestival in Park Den Brandt ontroerde de Brusselse ket de fans met de zoete noten die uit zijn mondharmonica kwamen. Maar het jazzicoon is inmiddels 92 jaar oud en de gezondheid wilt niet meer helemaal mee. De organisatie van Jazz Middelheim wilde het monument op gepaste wijze eren met een hommageconcert. Het publiek raakte helemaal in vervoering toen de hoogbejaarde muzikant plots zelf alsnog het podium opdook om zijn lievelingsnummer te spelen: 'What a wonderful world' van Louis Amrstrong. Tijdens het nummer kon je een speld horen vallen, maar na de laatste noten barstte een oprecht en geestdriftig gejuich los.

2. Zon verdrijft de regenwolken tijdens herdenking Hodei

Hodei Egiluz Diaz is intussen al meer dan een jaar spoorloos na een nachtje stappen in het centrum van Antwerpen. De hoop dat de Baskische jongen levend en wel wordt teruggevonden wordt met de dag kleiner, maar zijn wanhopige ouders geven de zoektocht niet op. Intussen kwamen zij en andere familieleden al meermaals naar Antwerpen afgezakt om hun vermiste zoon onder de aandacht te houden. In de koude en regenachtige augustusmaand werd aan de Tavernierkaai een herinneringsmoment voor Hodei georganiseerd. Als bij wonder verdwenen de donkere regenwolken kort voor de herdenking. Onder een prachtig ondergaand zonnetje las stadsdichter Stijn Vranken een gedicht voor en speelden Baskische muzikanten intimistische muziek. Alle aanwezigen, waaronder ook burgemeester Bart De Wever, waren diep geraakt door het ontroerende moment.

3. Duizenden verstandelijk gehandicapten beleven hun olympische droom

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Dat is de olympische gedachte en die leuze geldt zeker tijdens de Special Olympics. Afgelopen zomer was de stad Antwerpen en de omliggende regio het decor voor de Europese Spelen voor mensen met een verstandelijke handicap. Uit tientallen Europese landen kwamen delegaties afgezakt naar onze provincie om deel te nemen aan een van de verschillende sportcompetities. Echte wereldprestaties werden er niet neergezet, maar daar gaat het hem ook niet om op de Special Olympics. Wel om de spelvreugde van duizenden en de persoonlijke beleving van een olympische droom. De grote massa bleef helaas weg van de tribunes, maar dat maakte het plezier er niet minder op bij de atleten. Zeker niet als er hoog bezoek komt kijken zoals koningin Mathilde en er een prachtige apotheose aan wordt verbonden met een slotceremonie in het Sportpaleis waar onder meer Natalia en Sandra Kim het feest compleet maakten.

4. Rik Coppens krijgt eresaluut op het Kiel

Rik Coppens is mogelijk de allerbeste Antwerpse voetballer aller tijden, al zullen de Antwerpfans daar ongetwijfeld anders over denken. Coppens speelde in de jaren 50 en 60 de pannen van het dak bij zijn club Beerschot en de Rode Duivels en werd door de fans op het Kiel voor het leven in de armen gesloten. Helaas gaat het de laatste tijd niet meer zo goed met het voetbalicoon. De nieuwe fusieclub FCO Beerschot-Wilrijk wilde de 'Koning van het Kiel' eren voor het binnenkort te laat is. Op 14 september werd Coppens door 7.000 paarswitte fans op een daverend applaus onthaald terwijl hij in een paars cabrio langs de tribunes werd gereden. Een pakkend eerbetoon voor het 84-jarige monument.

5. Klanten kopen inboedel van De Muze terug op openbare verkoop

Voor velen kwam het als een donderslag bij heldere hemel toen bekend raakte dat het legendarische Antwerpse café De Muze op de fles ging. Het ging om de zoveelste klap voor de Antwerpse horecawereld op korte tijd. Eind september wandelde de deurwaarder het jazzcafé binnen en werd het pand onverbiddelijk leeggehaald. De trouwe cafégangers waren er het hart van in en besloten dat ze dit niet zomaar konden laten gebeuren. Enkele tientallen klanten, waaronder komiek Nigel Williams, zakten met een volle portemonnee af naar de openbare verkoop en kochten er een deel van de inboedel gewoon weer op. Flessen sterke drank, stoelen en tafels werden opgekocht en weer naar het café gebracht. Aandoenlijk.

6. Terminale globetrotter ziet wens vervuld en ontmoet Christoff

Christian Van Limbergen, de bekende globetrotter uit Oostmalle die sinds 1981 doorheen Europa trok om overal gemeentestempels te verzamelen, kreeg in 2014 te horen dat hij aan een ongeneeslijke longkanker lijdt. Een van zijn wensen was om eens charmezanger Christoff eens te ontmoeten. Christoff ging hier graag op in. Het werd een serene, hartelijke ontmoeting waarbij de zanger Christian een hart onder de riem kwam steken.

7. Bart Peeters eert Luc De Vos enkele uren na zijn dood

De wereld stond even stil die avond van zaterdag 29 november. Het nieuws van de plotse dood van de immens populaire Oost-Vlaamse zanger Luc De Vos sloeg heel Vlaanderen met verstomming. In een mum van tijd werden over het hele Vlaamse land eerbetonen gehouden. De Hovese zanger Bart Peeters trad diezelfde avond op in Het Depot in Leuven. Toen hij zich klaarmaakte voor zijn optreden vernam hij het vreselijke nieuws over zijn collega-muzikant. Meteen besliste Peeters om zijn optreden te openen met een hulde aan De Vos. Muisstil was het tijdens de akoestische versie van 'Mia'. Een waardig eerbetoon.

8. DJ Armin Van Buuren krijgt weide van Tomorrowland stil

Tomorrowland: dat is drie dagen lang feestgedruis, pompende beats en uitgelaten feestvierders. Maar op de avond van 18 juli was de sfeer plots heel even heel wat ingetogener. De populaire dj Armin Van Buuren vroeg het jonge festivalvolkje op het einde van zijn set om een ogenblik van stilte voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Even werd het oorverdovend stil in De Schorre en ontstond er een moment van bezinning op een plek waar je die anders nooit verwacht.

9. Terminaal zieke Thé Lau wuift Trix uit

De Nederlandse zanger Thé Lau kreeg in 2014 vreselijk nieuws te verwerken. De frontman van The Scene kreeg te horen dat hij ongeneeslijk ziek is en nog maar enkele maanden te leven heeft. In plaats van in een hoekje te gaan grienen, besliste hij om de tijd die hem nog rest zinvol in te vullen en enkele afscheidsconcerten in te lassen. Dat bracht hem op 18 november ook in concertzaal Trix in Borgerhout waar op die avond Radio 1 Sessies werden georganiseerd door de Antwerpse band K'S Choice. Thé Lau bracht er nog enkele nummers ten berde en het publiek keek geëmotioneerd toe.

10. BV's steunen mama van Luna

Laurence Van Brée, de mama van de door Hans Van Themsche doodgeschoten kleuter Luna, kreeg in 2014 opnieuw een tegenslag te verwerken. Haar restaurant Hofstraat 24 raakte in financiële moeilijkheden en een moegestreden Laurence kondigde eind dit jaar aan dat ze noodgedwongen haar zaak zou moeten sluiten. Het nieuws raakte heel wat mensen, waaronder ook triatleet Filip Meert. Hij en zijn vriendin, ex-miss België Alizee Poulicek zetten spontaan een actie op touw om de zaak van Laurence te ondersteunen. Ze riepen de mensen op om een tafel te boeken in het restaurant en de oproep had succes. Op enkele uren tijd waren alle 32 plaatsen in het restaurant volzet. De uitbaatster reageerde enthousiast op de steunactie, maar bleef benadrukken dat de zaak eind dit jaar toch zal sluiten.