Scouts en Gidsen Vlaanderen smeken ex-leden om 15 euro

Print

Foto: Patrick Hattori

30.000 ex-leid(st)ers van de Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgen dezer dagen een brief in de bus, met de vraag hun jeugdbeweging met 15 euro te steunen. ”We willen zo de jaarlijks dalende subsidies opvangen”, zegt woordvoerder Jan Van Reusel. “Uiteindelijk gaan we alle ex-leden hiervoor contacteren.”

“Het verhaal van besparingen treft ook ons kampvuur.” Met die boodschap stuurt Scouts en Gidsen Vlaanderen 30.000 ex-leiders en -leidsters een brief. Om hen te bedanken voor hun jarenlange inzet, maar ook om hen te vragen geld te storten. “Wij trekken aan de bel van ex-leden en ex-leiding die met een groot hart blijven knipogen naar de jeugdbeweging van hun leven.”

Concreet vragen de scouts in de brief om 15 euro te storten. Geld dat ze echt wel nodig hebben bij de jeugdbeweging. Ze moeten het immers met steeds minder steun van de overheid doen. De vorige Vlaamse minister van Jeugd Pascal Smet (SP.A) besliste al de subsidies te bevriezen, en zijn opvolger Sven Gatz (Open VLD) houdt daaraan vast.

KSA en Chiro

Niet alleen de scouts, ook andere jeugdbewegingen krijgen straks minder subsidies. Bij de Chiro (103.000 leden) zijn ze aan het nadenken wat ze kunnen doen om de gedaalde subsidies op te vangen. “Die denkpiste is nog maar pas geopend. We gaan creatief nadenken over fondsenwervingen”, zegt woordvoerster Leen Van Vaerenbergh.

Bij de KSA (34.000 leden) zijn ze niet van plan geld op te halen bij de ex-leden. “Wij gaan besparen op de eigen werking”, zegt Christophe Loyson, verantwoordelijk voor het financieel beleid.

Minister van Jeugd Sven Gatz wenst niet te reageren op het initiatief van de scouts.

Lees dinsdag meer in Gazet van Antwerpen

.

Nu in het nieuws