© Wim Hendrix

Centrum Antwerpen komend weekend mogelijk weer afgesloten

Nadat het afgelopen weekend over de koppen lopen was door de kerstdrukte in de Antwerpse binnenstad en een aantal straten zelfs werd afgesloten voor het verkeer, maken de handelaars zich opnieuw op voor een toestroom van shoppers de komende dagen.

“We hebben een serieus hectisch weekend achter de rug en ook de komende dagen beloven erg druk te worden”, zegt Nico Volckeryck, voorzitter van Unizo Antwerpen. “Ook na Kerstmis zijn het hoogdagen voor de handelaars. Mensen gebruiken de centen of geschenkbons die ze kregen en besteden die de dagen nadien. In de aanloop naar oudjaar doen de kledingwinkels dan weer gouden zaken, omdat iedereen nog een outfit zoekt voor de feestavond. Vanaf dan is het uitkijken naar de bom, de wintersolden in januari.”

Toch was de laatste koopzondag voor Kerstmis volgens Comeos, de federatie voor handel en diensten, niet zo succesvol als vorig jaar. Oorzaak daarvoor wordt gezocht in de online handel.

De Lijn: “Meer trams zijn geen oplossing”

Als de verkeersdrukte van afgelopen weekend zich herhaalt, sluit de politie de straten waar trams en auto’s zich mengen bij piekmomenten opnieuw af voor het autoverkeer. Vervoersmaatschappij De Lijn kreeg kritiek dat ze onvoldoende trams zou hebben ingezet tijdens het topweekend.

“Maar meer trams zijn geen oplossing. Dan staan die allemaal stil tussen de wagens”, zegt Tom Meeuws, directeur De Lijn Antwerpen. “Door auto’s te weren, kunnen onze trams vlot doorrijden. Zo verhoog je automatisch de capaciteit. We koppelen op zulke dagen sowieso onze trams, zodat we met maximale capaciteit rijden. We overwegen nu om op piekmomenten tram 4 uit het centrum te houden en te laten draaien aan de Nationale Bank. Zo beletten we dat we onze reizigers gefrustreerd geraken omdat hun tram vastzit.”

Lees dinsdag meer in Gazet van Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio