Noord-Korea slachtoffer van cyberaanval?

Foto: EPA

Noord-Korea slachtoffer van cyberaanval?

Print

Noord-Korea heeft het dinsdag meer dan negen uur zonder internet moeten doen. Dat zeggen experts. Er wordt gespeculeerd over een cyberaanval.

Tussen 18 uur ‘s avonds en middernacht in Noord-Korea was het internet al een paar keer onderbroken. Om 2 uur lokale tijd viel het internet volledig uit. Dyn Research, een bedrijf dat toeziet op de werking van het internet, zegt dat de onderbreking 9,5 uur duurde.

Onmiddellijk werd gespeculeerd over een cyberaanval, mogelijk door de Verenigde Staten. Na de recente hacking van Sony Pictures had president Barack Obama ‘een proportioneel antwoord’ beloofd.

Maar de autoriteiten in de VS weigeren commentaar. ‘We gaan de details van onze activiteiten niet in het openbaar bespreken’, zei Marie Harf, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Washington vroeg China vorige week om cyberaanvallen van Noord-Korea te helpen vermijden, nadat filmproducent Sony Pictures was gehackt. De hackers lekten vertrouwelijke informatie en onuitgebrachte films.

Na de cyberaanval werden ook filmzalen bedreigd die de door Sony geproduceerde komedie ‘The Interview’ zouden tonen. De film gaat over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un door Amerikaanse journalisten die werken voor de CIA. De film schetst een weinig flatterend beeld van de dictator.

.

Nu in het nieuws