© AFP

‘Internet was zwaar verstoord in Noord-Korea’

Noord-Korea kampte maandagavond met zware internetstoringen en was mogelijk het doelwit van een aanval, zegt een gespecialiseerd Amerikaanse bedrijf. De storing zou inmiddels voorbij zijn.

‘Na 24 uur van instabiliteit ligt het internet in Noord-Korea de voorbije twee uur plat’, meldde Dyn Research maandagavond, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in netwerkverbindingen.

‘Ik weet niet of iemand een cyberaanval aan het uitvoeren is, maar dit is niet normaal’, zegt Doug Madory, directeur Internetanalyse bij het bedrijf.

Noord-Korea beschikt over vier officiële netwerkverbindingen met het internet, die allemaal via China lopen. Ter vergelijking: de VS hebben ruim 152.000 zulke netwerken.

De berichten over de storing volgen op een escalerende woordenoorlog tussen de VS en Noord-Korea over een cyberaanval tegen Sony Pictures. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eist dat Pyongyang zijn verantwoordelijkheid opneemt en de studio vergoedt voor de geleden schade. Noord-Korea ontkent de cyberaanval.

Nu in het nieuws