Heraangelegd plein wint prijs

De speeltuin in de Philips de Montestraat wint een paar duizend euro. Foto: koen de beuckeleer

Heraangelegd plein wint prijs

Print
Edegem -

Het heraangelegde Philips de Monteplein is één van de laureaten van een wedstrijd van de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen. De nieuwe picknickweide op Fort 5 kreeg een eervolle vermelding.

De gemeente Edegem sleepte vorige week twee prijzen in de wacht met haar groenbeleid. De heraanleg van het Philips de Monteplein, waar onder meer een groot stuk asfalt werd vervangen door speelgroen, was één van de vijf laureaten van een wedstrijd van de Vereniging voor Openbaar Groen.

“Een erkenning die gepaard ging met een geldprijs van enkele duizenden euro’s”, zegt schepen van Leefmilieu Goedele Van der Spiegel (Groen). “Een bedrag dat integraal naar het gemeentelijk groenbeleid gaat. Toch is de geldprijs niet het belangrijkste voor ons. De eer is in dit geval zeker zo mooi.”

De avontuurlijke speeltuin aan het Philips de Monteplein werd aangelegd tijdens de vorige legislatuur. “Maar deze bestuursploeg zorgde ervoor dat de hekken werden weggehaald en vervangen door bloemen en hagen”, zegt Van der Spiegel. “Bovendien werd de straat opgebroken om de twee speelvelden om te vormen tot één groot terrein. Zo vind je nu naast de speeltuin een basketbalveldje met pingpongtafels en bankjes. Ook de bomen op het plein werden verplaatst, zodat het plein meer lichtinval kreeg.”

De natuurlijke picknickweide op Fort 5 kreeg een eervolle vermelding van de Vereniging voor Openbaar Groen. “Vermoedelijk hadden we daar de pech dat de bloemen nog niet in bloei stonden op het moment dat we de foto’s instuurden”, zegt Van der Spiegel. “Anders had ook dat project zich bij de laureaten kunnen scharen.”

De gemeente Edegem investeert sterk in de aanleg van pleintjes en speelterreinen. Vorig jaar werd aan het Forum nog een grote speeltuin geopend, en in de nabije toekomst plant de gemeente onder meer actie aan het Timmerdonck- en het Theo Mertensplein. “Op die eerste locatie organiseerden we vorige week nog een pictoplay, waarbij kinderen uit de buurt hun mening konden geven. Op basis daarvan werken we een voorstel uit, dat hopelijk al voor de zomer wordt gerealiseerd.”

Ook het graspleintje aan het gemeentelijke instructiebad in de Vrijwilligersstraat werd recent opgewaardeerd met een tunnel en enkele hutten. “Het leuke daar was de hulp van lokale jeugdbewegingen en mensen uit de buurt”, zegt Van der Spiegel. “Betrokkenheid is altijd een goede zaak bij zo'n projecten.”

Tot slot heeft de gemeente ook plannen om het Ten Bogaerdeplein onder handen te nemen. “Dat pleintje willen we integreren in de buurt”, klinkt het. “Momenteel is het er een beetje doods. Met banken en groen willen we er meer leven brengen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio