Stunt van Sterke Peer verfilmd

In 1905 trekt Peer Janssen 4500 kilogram vooruit. Foto: gva

Stunt van Sterke Peer verfilmd

Print
Wuustwezel -

Het is volgend jaar honderd jaar geleden dat Sterke Peer, de sterkste mens ter wereld, stierf door een granaatscherf. Wuustwezel wil hem herdenken met een film over zijn strafste stunt.

In 2015 is het honderd jaar geleden dat de indrukwekkende figuur overleed. Hij trok met zijn krachttoeren Vlaanderen en Europa rond, maar in Zwevegem werd de sterke man geveld door een verdwaalde schrapnel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar Peer Janssen, alias Sterke Peer, bleef voortleven in zijn geboortedorp Wuustwezel.

Hij werd geboren op 17 oktober 1862 in de Dorpsstraat. Zijn lichaamsgewicht varieerde van 165 kilogram in 1905 tot 204 kilogram. Na zijn legerdienst werd Peer Janssen paardenbeenhouwer en cafébaas. Hij kocht een kermiswagen en reed er foren en kermissen mee af. Hij worstelde tegen liefhebbers van formaat of liet doodsimpel voor enkele centen zijn stevige en omvangrijke corpus in badpak bewonderen.

Hij verwierf Europese faam door een stunt met een beladen boerenkar. Op 5 januari 1905 sloot Peer een weddenschap af met als inzet een koe. De stunt werd uitgevoerd op 12 februari 1905: hij trok een kar van 4500 kilogram vooruit. Van heinde en verre kwamen nieuwsgierigen en betweters naar Wuustwezel.

110 jaar later, op 5 januari 2015 om 20u wordt in cultuurcentrum Blommaert het filmproject voorgesteld. De focus zal liggen op de verfilming van zijn krachttoer. Hiervoor worden nog figuranten, acteurs, decorbouwers, filmmakers, schrijvers, kledij en benodigdheden uit het begin van de 20ste eeuw gezocht.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio