© BELGA

Leuvense onderzoekers slagen erin overlopen schuim te beperken bij openen bierflesje

Onderzoekers van de Afdeling Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie van de KU Leuven zijn er in geslaagd een manier te vinden om het overlopen van schuim te voorkomen als men een bierflesje opent dat vooraf niet geschud werd.

De onderzoekers rapporteren hierover in het vakblad ‘Journal of Food Engineering’. Diverse brouwerijen voeren momenteel proeven uit met de nieuwe aanpak. Het probleem van het overlopen van bier stelt zich vooral voor speciale bieren zoals trappist en Duvel met een hoog koolzuurgehalte en ook des te meer naarmate het bier warmer geserveerd wordt. Eerder was al bekend dat dit het gevolg is van aanwezige eiwitverbindingen, afkomstig van schimmels die het graan tijdens de bloei besmetten, die het aanwezige koolzuur in het bier onstabiel maken. Het eiwit betreft het zogenaamde hydrophobin HFBI.

“Wij hebben echter voor het eerst ontdekt hoe dat in zijn werk gaat en een methode ontwikkeld om het probleem op te lossen”, aldus de Leuvense onderzoeker Guy Derdelinckx.

De Leuvense onderzoekers ontdekten met name dat het aanwezige eiwit in staat is om het oplossen van koolzuur in water te verhinderen. “We vonden dat een extract van hop bestaande uit vluchtige oliën de werking van dat hydrophobin kan neutraliseren zodat het koolzuur toch op een normale manier in water kan worden opgelost. Dit extract dient nog voor de gisting toegevoegd te worden aan het biermengsel. Bovendien dient deze hopolie vooraf behandeld te worden met een magnetisch veld, een gepantenteerde technologie ontwikkeld door een spinoff van de KU Leuven, zodat het beter in water opgelost wordt”, aldus Derdelinckx.

Momenteel voeren diverse brouwers in ons land proeven uit met deze nieuwe vinding. Deze kan overigens in wetenschappelijke kringen wereldwijd eveneens op grote interesse rekenen. “We zijn nu ook bezig een fles te ontwikkelen waarin gebruik makend van hetgeen we ontdekten aan de binnenkant, met name in de nek van de fles, een laag is aangebracht die eveneens in staat is om bij het openen van het flesje het overlopen van schuim te verhinderen. Ook dit wordt momenteel in brouwerijen uitgetest”, aldus Derdelinckx.

(belga)

Vastgoed

Jobs in de regio