Mechelen laat funerarium en aula over aan privésector

Foto: Patrick Hattori

Mechelen laat funerarium en aula over aan privésector

Print
Mechelen - De stad Mechelen laat de uitbating van het funerarium en de aula van de stedelijke begraafplaats over aan de privé. Een concessie van 27 jaar moet de stadskas jaarlijks minstens 106.000 euro opleveren.

In de meeste gemeenten en steden worden funeraria al langer uitgebaat door begrafenisondernemers. Maar in Mechelen moet elke overledene vandaag nog worden overgebracht naar het stedelijk funerarium, zelfs vanuit het ziekenhuis. 

Interesse van drie groepen

Maar dinsdagavond heeft de gemeenteraad dus beslist om de aula en het funerarium in concessie te geven. “Door artikels die eerder in de krant zijn verschenen, hebben drie groepen ernstige interesse getoond”, zegt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA), die bevoegd is voor begraafplaatsen. 

Afspraken over prijzen

De tarieven die de concessiehouder voorstelt, blijven de eerste vijf jaar ongewijzigd. Tenzij het om een jaarlijkse indexaanpassing gaat. Van kandidaten wordt verwacht dat ze een transparant prijsbeleid hanteren. Daarmee bouwt de stad tot op zekere hoogte garanties in, want de uitvaartsector is blijkbaar zo’n lucratieve bezigheid dat zelfs buitenlandse spelers al informatie hebben opgevraagd bij de stad.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio