Arjen Robben en Ireen Wüst zijn Sportman en Sportvrouw in Nederland

Ireen Wüst Foto: EPA

Arjen Robben en Ireen Wüst zijn Sportman en Sportvrouw in Nederland

Print

Voetballer Arjen Robben en schaatster Ireen Wüst zijn dinsdag tot Nederlands Sportman en Sportvrouw van het Jaar verkozen. Robben volgt turner Epke Zonderland op, die de trofee de afgelopen drie jaar kreeg. Zonderland behoorde opnieuw tot de genomineerden, net als de olympische schaatskampioenen Sven Kramer, Michel Mulder, Jorrit Bergsma en Stefan Groothuis en springruiter Jeroen Dubbeldam.

Robben is de eerste voetballer sinds Ruud Gullit in 1987 die zich Nederlands Sportman van het Jaar mag noemen. De 30-jarige vleugelspits van Bayern München had op het WK een belangrijk aandeel in de derde plaats van Oranje. Hij kreeg in Brazilië al de Bronzen Bal, als op twee na beste speler van het toernooi. Robben was niet op het Sportgala in Amsterdam aanwezig, omdat hij met Bayern een competitiewedstrijd moest spelen. Zijn Duitse ploeg won met 2-0 en Robben maakte zelf het eerste doelpunt, zijn honderdste treffer voor ‘Der Rekordmeister’.

Wüst veroverde op de Winterspelen in Sochi twee gouden en drie zilveren medailles. Het leverde haar genoeg punten op om de atletes Dafne Schippers en Sifan Hassan en collega-schaatsster Jorien ter Mors achter zich te laten. Wüst werd ook al Sportvrouw van het Jaar in 2006, na de Spelen in Turijn.

Max Verstappen, die volgend seizoen als jongste piloot in de geschiedenis zijn opwachting mag maken in de Formule 1, werd tot Talent van het Jaar verkozen. Het Nederlandse voetbalelftal was de Ploeg van het Jaar, hun coach Louis van Gaal de Trainer van het Jaar. Robin van Persie zorgde op het WK met zijn kopbaldoelpunt tegen Spanje voor het mooiste Nederlandse sportmoment.

Meer sportnieuws