Zeventiger krijgt 37 maanden cel voor overval op diamantkoerier

Archiefbeeld Foto: GvA

Zeventiger krijgt 37 maanden cel voor overval op diamantkoerier

Print
Berchem / Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Yagil L. (73) uit Berchem veroordeeld tot 37 maanden cel voor zijn betrokkenheid bij een goed voorbereide overval op een diamantkoerier waarbij voor 550.000 dollar aan diamanten buit werd gemaakt.

De zeventiger was met deze feiten niet aan zijn proefstuk toe: hij werd in Duitsland veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een poging roofmoord op een juwelier.

Een zekere Jacob belde op 5 november 2003 naar diamantfirma Supergems met de vraag of hij een partij diamanten kon bekijken. Een koerier ging met de steentjes naar een kantoor in de diamantwijk, waar hij door een oude man werd opgewacht. Toen hij de diamanten tevoorschijn wilde halen, werd hij door twee gemaskerde mannen overvallen. Ze bonden hem vast, waarna het drietal verdween met de steentjes.

De overval werd goed voorbereid. Het telefoonnummer van ‘Jacob’ was nog maar een maand eerder in gebruik genomen en werd kort voor de feiten gedeactiveerd. Het kantoor was twee weken voor de overval gehuurd en via het contract belandden de speurders bij Yagil L.

De beklaagde werd herkend door het slachtoffer en door de verhuurder van het kantoor. Op de plaats van de feiten werden bovendien zijn vingerafdrukken aangetroffen. Hij werd in 2007 bij verstek veroordeeld tot vier jaar cel. Hij zat op dat ogenblik een gevangenisstraf van twaalf jaar uit in Duitsland voor een poging tot roofmoord.

Yagil L. werd enkele maanden geleden vrijgelaten en tekende verzet aan, waarna hij een nieuw proces kreeg. Hij bekende de feiten maar zei dat hij onder druk was gezet. Zijn mededaders konden niet geïdentificeerd worden.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio