Mogelijk versnelde begrotingscontrole op Vlaams niveau

Foto: BELGA

Mogelijk versnelde begrotingscontrole op Vlaams niveau

Print

De Vlaamse regering gaat in het voorjaar van 2015 mogelijk versneld een begrotingscontrole uitvoeren. 'Traditioneel gebeurt dat in maart-april. Misschien dat we dat nu eerder zullen doen, gezien de nieuwe regels die we hebben.' Dat heeft minister van Begroting en Financiën Annemie Turtelboom dinsdag laten verstaan bij de start van de begrotingsbesprekingen in het Vlaams Parlement.

In het Vlaams Parlement wordt de komende twee dagen gediscussieerd over de Vlaamse begroting. De teneur is na enkele uren duidelijk. Volgens meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld is het absoluut nodig om budgettair meteen door de zure appel heen te bijten om zo aan het einde van de legislatuur meer te kunnen investeren. Maar volgens de oppositie wordt er te hard en 'asociaal' gesnoeid en maakt de regering-Bourgeois de verkeerde keuzes, bijvoorbeeld door absoluut al in 2015 een begrotingsevenwicht te willen hebben.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele mocht de spits afbijten. Volgens hem zijn de keuzes van de regering nodig om 'toekomst te bieden aan de generaties na ons'. Door nu te besparen, kan er tegen 2019 bijvoorbeeld ruimte gecreëerd worden voor de 500 miljoen euro aan investeringen in Welzijn. Bij collega-fractieleiders van de meerderheid Koen Van den Heuvel (CD&V) en Bart Somers (Open Vld) klonk een zelfde geluid. 'Als we de besparingen nu niet zouden doen, dan is er één zekerheid, namelijk dat er geen ruimte zal zijn voor nieuw beleid', aldus Van den Heuvel.

Maar volgens sp.a-fractieleider John Crombez zijn de besparingen van de regering-Bourgeois 'onrechtvaardig'. Hij verwijt de regering dat er wel zekerheid is over de geplande besparingen, maar dat er over de geplande investeringen nog veel onduidelijkheid bestaat.

Minister-president Geert Bourgeois gaf meteen een repliek. Om de concurrentiekracht te versterken en jobs te creëren moet er nu 'orde op zaken gezet worden'. 'U legt een hypotheek op de toekomst. Wij zetten de tering naar de nering', aldus Bourgeois.

Crombez maakt zich ook sterk dat de regering het beloofde begrotingsevenwicht in 2015 niet kan waarmaken. Hij drong samen met Groen-fractieleider Björn Rzoska aan op meer duidelijkheid over de cijfers voor 2014. Dat cijfer zou volgens bepaalde bronnen voorlopig uitkomen op een tekort van 700 miljoen euro. Maar zowel minister-president Bourgeois als minister van Begroting Turtelboom noemen het veel te vroeg voor de cijfers van 2014. Wel liet minister Turtelboom verstaan dat de traditionele begrotingscontrole in het voorjaar wat vervroegd zou kunnen worden, 'gegeven de nieuwe regels die we hebben'.

Het debat gaat dinsdagmiddag verder. Dan komen nog CD&V, Groen, Open Vld en Vlaams Belang aan bod. Nadien volgt een bespreking per beleidsdomein. Woensdagavond/nacht zou de begroting dan gestemd worden.

MEEST RECENT