FIFA wijst klachten onderzoeker en klokkenluiders fraude af

Foto: REUTERS

FIFA wijst klachten onderzoeker en klokkenluiders fraude af

Print

De wereldvoetbalbond FIFA heeft zichzelf in een communiqué andermaal vrijgepleit van alle blaam. Een fraudeonderzoek naar de toekenning van het WK werd door de FIFA verkeerd geïnterpreteerd, aldus onderzoeker Garcia, waarop die laatste in beroep ging. ‘Maar zijn klachten zijn ongefundeerd’, beweert de FIFA, dat het beroep afwijst.

De bevindingen van de Amerikaanse advocaat Michael Garcia, die belast werd met het onderzoek naar fraude bij de toekenning van de WK’s bij de FIFA, werden enkele weken geleden in 42 pagina’s samengevat door rechter Hans-Joachim Eckert. Garcia zei echter dat die 42 pagina’s ‘onvolledig en foutief’ waren, alvorens aan te kondigen dat hij in beroep wilde gaan tegen de samenvatting van zijn eigen rapport.

Maar de FIFA stelt nu in een communiqué dat de samenvatting van Eckert niet legaal bindend was, en er dus ook niet tegen in beroep gegaan kan worden. Zijn klacht was dus ongegrond.

Ook de klokkenluiders Phaedra Al Majid en Bonita Mersiades hadden recht van klagen. Zij waren duidelijk te identificeren in het onderzoeksrapport, terwijl hen anonimiteit beloofd was. ‘Maar in de samenvatting werden geen namen gebruikt en de bijkomende informatie was enkel van globale aard. Daarom zien wij geen reden disciplinaire acties te ondernemen ’, verdedigt de FIFA zich. Ook deze klacht werd dus afgewezen door de wereldvoetbalbond.

Meer sportnieuws