© BELGA

Drukke spits op snelwegen, lokaal grote verkeershinder door politiecontroles

Omstreeks acht uur dinsdagochtend bedroeg de filelengte voor ons land 355 kilometer. “Dat is een drukke spits, maar nog geen record”, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

De drukte op de snelwegen is vooral het gevolg van de staking van gisteren, doordat ritten die maandag niet konden doorgaan nu worden ingehaald. Er is ook vrij grote hinder door de stiptheidsacties van de politie, maar die is eerder plaatselijk.

“We zien sterk vertraagd tot stilstaand verkeer aan enkele politiecontroles”, zegt Hajo Beeckman. “Op de E313 in Ranst in de richting van Limburg zijn er controles, ook aan de Navo-tunnel, de Tervurentunnel en het Montgomeryplein in Brussel, daar staat het verkeer echt blok, maar op de totale filelengte voor het land van 355 km zijn die controles verantwoordelijk voor een tiental kilometer. De hinder is eerder plaatselijk: op de gewestwegen die naar de oprit voor de E40 in Aalter leiden bijvoorbeeld. Daar is het lang aanschuiven.”

De politievakbonden organiseren de stiptheids- en controleacties om hun eisen in verband met een betere pensioenregeling kracht bij te zetten. Niet alleen op een aantal snelwegen en gewestwegen zijn er dinsdag in de ochtendspits controles op onder meer de boorddocumenten en de gordeldracht, ook op de luchthaven gebeuren uitgebreidere controles . Ook de politiecontroles in de stations van internationale treinen duren dinsdag langer dan normaal.

Nu in het nieuws