Buschauffeurs ‘gijzelen’ werkwillige collega

Print

Foto: Joren De Weerdt

Malle -

Ook bij ons in de regio waren er maandag tijdens de nationale actiedag meer stakersposten dan bij de provinciale actiedag twee weken geleden. Zware incidenten bleven uit, maar bij de stelplaats van De Lijn in Oostmalle werd wel een werkwillige buschauffeur ‘gegijzeld’ door zijn collega’s. Hij zat acht uur lang binnen tijdschriften en een boek te lezen naast de kerstboom.

De stelplaats van De Lijn in Oostmalle werd versperd door een piket. Binnen in het personeelslokaal werd één werkwillige collega-chauffeur ‘gegijzeld’ gehouden. “Het is te zeggen, wij hebben werkwillige collega’s gewoon binnengelaten”, klinkt het. “Het waren amper twee van de zeventig chauffeurs. De persoon die nu binnen zit, wou met zijn bus buitenrijden, maar de poort was dicht. Hij kon gewoon uitstappen en de poort openen als hij wou, maar hij is in zijn bus blijven zitten en is dan in het personeelslokaal gaan zitten.”

Binnen treffen we inderdaad één chauffeur in zijn uniform aan, eenzaam naast een kerstboom, met een hele stapel lectuur in de vorm van tijdschriften en een roman. “Ik wou absoluut werken, maar het mag blijkbaar niet. Daarom ga ik hier gedurende acht uur, mijn hele shift lang, binnen zitten lezen. Spijtig, want ik had graag met de bus gereden.”

De stakers buiten respecteren zijn houding. “Vroeger staakte hij altijd mee, maar hij is vier maanden geleden gescheiden en zegt dat hij het geld nodig heeft. Ik denk echter niet dat De Lijn hem gaat uitbetalen vandaag om binnen te zitten, en uit de stakingskas zal hij ook niet kunnen trekken. In elk geval: wij hebben hem niet geblokkeerd.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio