Amerikaanse docenten terug aan land na wereldrecord onder water

Print

Na een verblijf van 73 dagen in een stalen omhulsel op zeven meter diepte hebben twee Amerikaanse docenten biologie het tijd geregistreerde wereldrecord onder water gebroken. Bruce Cantrell en Jessica Fain doken maandag op uit de container met 28 vierkante meter woonoppervlakte in Key Largo in de staat Florida. Dat deelde een woordvoerster mee.

Het vorige record bedroeg 69 dagen. Het is aangenaam om de zon nog eens op je huid te voelen, zei Fain. De 'aquanauten' waren op 3 oktober ondergedoken. Aan hun poging werkten 40 helpers mee.

De capsule, die ook voor overnachtingen kan gehuurd worden, diende als wetenschappelijk lab en werd vanaf het land met zuurstof, stroom en water voorzien. Met hun actie wilden de twee docenten de belangstelling van jongeren werven voor wetenschappen. Daarvoor hielden ze eens per week een virtuele lezing en wisselden post en videochats met schoolklassen uit. Thema was de overbevissing van de oceanen. Beiden geven les aan een college in de door land omsloten staat Tennessee.

.

Nu in het nieuws