Politie voert actie: 'Wij hebben niemand gegijzeld maar gewoon ons werk gedaan'

Print

Stiptheidscontrole door de politie van Oostende. Foto: Dominique Jauquet

De afdeling Politie van liberale vakbond VSOA noemt de stiptheidsacties die de politie dinsdagochtend in de spits hebben uitgevoerd, 'een groot succes'. De vakbond rekent erop dat de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Pensioenen nu met een concreet voorstel over de pensionering van politiemensen over de brug komen.
'Zowat alle centrumsteden hebben meegedaan met de acties dinsdagmorgen', zegt Vincent Houssin van VSOA Politie aan Belga. 'Van Antwerpen tot Hasselt, van Oostende tot in het centrum van Brussel waren er acties. Ook op de luchthaven van Zaventem waren er lange rijen van wachtenden door de acties van de politiemensen die uitgebreid de tijd namen om controles te doen.'
 
Niet populair
 
Of Vincent Houssin begrijpt dat de agenten zich hiermee niet echt populair hebben gemaakt? 'We hebben het niet gedaan om populair te worden. Wat we wilden, was een sterk signaal naar de regering sturen om werk te maken van een fatsoenlijk pensioenregime voor de politie. We zijn het beu dat de ministers zich achter het regeerakkoord wegsteken door te zeggen dat er geen marge is. Die houding vinden wij ziekelijk.'
Volgens Houssin was er bij de bevolking dinsdag begrip voor de acties van de politieagenten.'We hebben ook geen werkwilligen tegengehouden, we hebben niemand gegijzeld, we hebben eigenlijk met deze verkeersacties gewoon ons werk gedaan. Ik heb gemerkt dat we met deze acties toch op veel begrip konden rekenen van de mensen. Maar van wie we vooral begrip moeten krijgen, is de regering. We willen onze verworven rechten behouden en een nieuw pensioenregime voor de politiemensen.'

45 minuten verloren

Bestuurders op weg naar het werk verloren deze ochtend tot 45 minuten door politiecontroles, meldt Touring. Een dag na de nationale staking zorgen acties van de politievakbonden voor heel wat lokale hinder op de weg. Ook op de luchthaven van Zaventem staan langere wachtrijen door verscherpte politiecontroles. Het trein- en busverkeer verloopt weer normaal.

Mobiliteitsorganisatie Touring ontving dinsdag een paar honderd telefoontjes en meldingen van automobilisten die in de ochtendspits geconfronteerd werden met een politiecontrole. 'We hadden onze leden gevraagd om ons op de hoogte te houden van de stiptheidsacties van de politie. Vooral op gewestwegen liep de wachttijd uit van drie kwartier tot een uur,' meldt Danny Smagghe.

'Geen ellenlange files'

'We zien sterk vertraagd tot stilstaand verkeer aan enkele politiecontroles', zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. 'Op de E313 in Ranst in de richting van Limburg zijn er controles, ook aan de Navo-tunnel, de Tervurentunnel en het Montgomeryplein in Brussel. Daar staat het verkeer echt blok, maar op de totale filelengte  van 355 km zijn die controles verantwoordelijk voor een tiental kilometer. De hinder is dus eerder plaatselijk. Op de gewestwegen die naar de oprit voor de E40 in Aalter leiden bijvoorbeeld, daar is het lang aanschuiven.'

Jean-Pierre Claes van vakbond NSPV staat aan de Staatsbaan in Halen, op de grens van Limburg met Vlaams-Brabant. Bestuurders in de twee richtingen worden tegengehouden en gecontroleerd. 'We gaan een soort van stiptheidactie doen, meer bepaald gaan we de boorddocumenten van de voertuigen na en kijken we of de draagplicht van de gordel wordt nageleefd,' vertelt hij aan de VRT-nieuwsdienst. 'Het is niet de bedoeling om ellenlange files te creëren, maar wel om de aandacht van de regering te trekken door niet te staken én toch een serieuze actie te doen,' aldus Claes.

Langere wachtrijen op luchthaven

De politievakbonden VSOA Politie, NSPV, ACV Politie en ACOD Politie organiseren de acties om hun eisen in verband met een betere pensioenregeling kracht bij te zetten. Ze vragen aan 'alle collega’s die met dienst zijn belast tussen 7 en 9 uur' stiptheid- en controleacties uit te voeren. Niet alleen op een aantal snelwegen en gewestwegen, ook op de luchthavens en in de internationale treinstations.

Op Zaventem is vanmorgen de luchthavenactiviteit weer hernomen na de stakingsdag van gisteren, met de gewone drukte als gevolg, meldt Nathalie Van Impe van Brussels Airport. Toch staan er langere rijen dan normaal, zeker voor passagiers die buiten de Schengenzone (de EU-landen) reizen. De luchtvaartpolitie controleert de paspoorten uitgebreider, waardoor de wachttijden kunnen oplopen tot 20 minuten.

Bus- en treinverkeer weer normaal

Het binnenlands spoorverkeer verloopt weer normaal', zegt Thomas Baeken van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. 'Wat het internationaal verkeer betreft, zijn er dinsdagochtend drie treinen afgeschaft: een Thalys van Oostende naar Brussel is afgeschaft, en een Thalys tussen Luik en Parijs is ook geannuleerd. Voorts is een ICE-trein van Brussel naar Frankfurt vanuit Luik moeten vertrekken, en werd dus het traject van Brussel naar Luik geschrapt.

De woordvoerders van openbaarvervoersmaatschappijen De Lijn in Vlaanderen en de MIVB in Brussel bevestigen dat ook de dienstregeling van hun bussen,trams en metro's weer normaal verloopt.

 

 
 
Nu in het nieuws