Dieren vechten tegen verschrikkelijke dood na schipbreuk in Bangladesh

Print

Na de schipbreuk van een olietanker in het wereldwijd grootste mangrovewoud in Bangladesh strijden vele dieren in de oliesmurrie tegen de dood. Beelden van besmeurde vogels, slangen en krabben waren maandag op de online-edities van lokale media te zien. “De Sundarbans trillen normaal gezien van het gekwetter van de vogels, en overal zijn dieren te zien. Na de schipbreuk is dat allemaal weggevallen”, zei Farid Sheikh, een lokale stuurman. Dikke olielagen bedekken bomen, struiken en oevers.

De politie pakte vier mannen op die medeverantwoordelijk zouden zijn voor de olieramp. Onder hen de kapitein van het vrachtschip, dat een week geleden met de olietanker in aanvaring kwam, aldus politiewoordvoerder Manzur Kader. Inmiddels is ook de kapitein van de tanker gevonden, zijn lichaam dreef naar verluidt levenloos in de Shela-rivier.

Het grootste deel van de 350.000 liter stookolie aan boord van de tanker is weggevloeid. De zwarte smurrie heeft zich intussen al uitgestrekt over 360 van het 6.000 vierkante kilometer grote Bengalese Sundarbans-woud. Dat deelde de lokale dienst voor bosbeheer mee. De andere helft van het mangrovewoud ligt in India.

Het Sundarbans nationale park, dat in de delta van grote rivieren ligt, behoort tot het Werelderfgoed van de Unesco. Daar leven tientallen bedreigde diersoorten, waaronder de koningstijger en de tijgerpython. In het weekend werd er een dode Irrawaddy-dolfijn ontdekt. Bewoners van de omgeving rond de plaats van de schipbreuk zeggen dat ze sinds het begin van de olieramp nauwelijks nog dolfijnen hebben waargenomen.

Momenteel is de commerciële scheepvaart in de Sundarbans opgeschort. Premier Sheikh Hasina gaf het bevel om een alternatieve route voor vrachtschepen en tankers uit te baggeren. Milieubeschermers eisen dat onmiddellijk alle scheepvaartroutes door het kwetsbare mangrovewoud worden gesloten. Activist Anu Mohammad zei dat er een betoging in de hoofdstad Dhaka komt tegen de naar zijn mening inadequate reactie van de regering.

Volgens de lokale krant Daily Star zijn momenteel mensen uit de regio met 120 boten onderweg om de oliesmurrie met de hand op te ruimen. In een hoofdartikel schrijft de krant dat de regering veel te langzaam reageert en het aantal helpers “absoluut ontoereikend” is met het oog op de omvang van de ramp. De regering heeft overigens nog steeds niet beslist of ze de aangeboden hulp van de Verenigde Naties zal aannemen.

Nu in het nieuws