Twee Keniase langeafstandloopsters betrapt op doping

Print

De Keniase langeafstandloopsters Viola Chelangat Kimetto en Joyce Jemutai Kiplimo werden twee jaar geschortst na een positieve dopingtest. Dat deelde de Keniase atletiekfederatie maandag mee. Beide vrouwen testten positief op norandrosteron, een metaboliet van de anabole steroïde nandrolon (nortestosteron).

De 33-jarige Kimetto, in 2012 derde in de marathon van Athene, liep tegen de dopinglamp op 1 december 2013 na de marathon van Macau, de 26-jarige Kiplimo deed dat op 20 april 2014 na de halve marathon in het Chinese Yangzhou, waar ze een persoonlijk record liet optekenen.

Er heerst een ware dopingplaag in de Keniase atletiekwereld. De voorbije twee jaar werden al een veertigtal Kenianen op doping betrapt. De Keniase federatie meldde maandag bovendien dat het nog een onderzoek voert naar vijf verdachte atleten. Zij moeten zich donderdag komen verdedigen. Later deze week zal ook het resultaat van de tegenexpertise van Rita Jeptoo, winnares van de voorbije twee edities van de marathons van Boston en Chicago, bekend zijn. Zij testte eind september bij een controle buiten competitie positief op het gebruik van EPO.

Meer sportnieuws