Banken snoeien in rente op spaarrekening

Print

BNP Paribas Fortis en Fintro gaan vanaf 19 december de rente op hun spaarrekeningen verlagen, zo staat maandag in een persbericht. Als verklaring wordt verwezen naar de lage intrestvoeten op de financiële markten. Bij KBC worden de rentes al verlaagd op 16 december.

BNP Paribas Fortis en Fintro verlagen de basisrente op de gewone spaarrekening vanaf vrijdag van 0,3 procent tot 0,2 procent. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd, op 0,10 procent. Ook op de andere formules (online premium, hello4you, ...) gaat de vergoeding naar beneden. Als verklaring wordt verwezen naar het rentebeleid van de Europese Centrale Bank, dat de tarieven bewust laag houdt om de economische groei aan te zwengelen.

KBC verlaagt vanaf dinsdag al de basisrente op haar spaarrekening van 0,25 procent tot 0,15 procent. De getrouwheidspremie zakt eveneens van 0,15 tot 0,10 procent. KBC wijst er maandag wel op dat de klassieke spaarrekening vooral geschikt is om een beperkte buffer liquide middelen te parkeren. Zij die een spaarreserve willen opbouwen, of hun geld gedurende langere tijd kunnen missen, kiezen beter voor een andere spaarformule.

Reeds tal van banken hebben hun spaarrentes de voorbije maanden naar beneden gehaald, om dezelfde reden. Belfius passeerde vorige maand nog de revue. De vergelijkende website spaargids.be laat zien dat bijvoorbeeld Belfius en Crelan ook 0,3 procent spaarvergoeding aanbieden, basisrente en getrouwheidspremie samen.

Er zijn wel nog enkele nichespelers die meer rente aanbieden op de Belgische markt, zoals PSA bank Distingo, NIBC of de Evi-spaarrekening van Van Lanschot. De consument kan - op zoek naar rendement - ook kiezen voor andere (getrouwheids)spaarformules of beleggen in meer risicovolle producten.

.

Nu in het nieuws