VIDEO. BV's zingen met trechter in de keel

Dierenrechtenactivisten van Gaia hebben in een reclamespot enkele bekende Vlamingen "gedwangvoederd". De BV's moesten een kerstlied zingen met een trechter in de keel, zoals eenden of ganzen waarvan de lever wordt vetgemest.

De organisatie protesteert op die manier tegen de productie van foie gras. "Dat zijn martelpraktijken die in België nog steeds perfect legaal zijn", zegt voorzitter Michel Vandenbosch.

Onder meer acteur Bruno Vanden Broecke, schrijver Herman Brusselmans en ex-presentatrice Erika Van Tielen hebben geprobeerd het lied in te zingen. "Het was echt niet simpel, " legt Bruno Vanden Broecke uit. "Ik moest voortdurend kokhalzen tijdens de opname. Het voelde dus echt wel als een marteling."

De spot wordt binnenkort uitgezonden op radio en televisie en wil sensibiliseren, maar ook politici aan het denken zetten. "Zolang een verbod uitblijft, blijven we met Gaia campagne voeren. Iedereen met gezond verstand beseft dat het echt barbaars is dat een dier elke dag een kwart van zijn lichaamsgewicht verplicht moet opeten. De lever wordt op die manier tot wel 10 keer groter", aldus Vandenbosch.

Bekijk hieronder Bruno Vanden Broecke en Erika Van Tielen in actie:

Nu in het nieuws