Planckendael: "Mama Kai-Mook bevalt pas in juni"

Foto: Sarah Van den Elsken

Planckendael: "Mama Kai-Mook bevalt pas in juni"

Print
Mechelen - Olifantenwatchers zullen nog even geduld moeten opbrengen. Olifantenverzorger van Planckendael Ben Van Dijck maakte in het Radio 1-programma 'Vandaag' het nieuws bekend dat olifant Phyo Phyo waarschijnlijk pas in juni zal bevallen. De mama van Kai-Mook leek nochtans klaar om nu al een kalf te baren.

Enkele weken geleden luidde de boodschap helemaal anders. Toen werd er geopperd dat er "90 procent kans is dat Phyo Phyo binnen de 48 uur bevalt." Een redelijk forse misrekening lijkt dit dan, maar niets is minder waar. "We hebben geen exacte wetenschap om de precieze datum van een bevalling te bepalen. We kunnen dit alleen afleiden door het observeren van de olifant zijn gedrag en Phyo Phyo gedroeg zich twee weken geleden bijzonder raar."

Omdat een bevruchting pas om de zes maanden kan voorkomen, wordt de streefdatum nu naar juni verplaatst. "We gaan ervan uit dat het op dat moment zal gebeuren, maar toch blijven we nog waakzaam. We geven onszelf een aantal weken en zien dan wel verder."

De familie van Kai-Mook kan verder nog uitbreiding verwachten, want olifant May Tagu zal binnenkort ook een kalfje baren. Nota bene door toedoen van de papa van Kai-Mook. Net als bij Phyo Phyo is het tijdstip van bevallen twijfelachtig. "Het is moeilijk in te schatten want het gaat om de eerste zwangerschap van May Tagu en die duurt doorgaans geen 22 maanden", zegt Van Dijck. "We denken eerder aan half februari."

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio