Gepensioneerden nemen basisschool Hagelstein over

Print
Sint-Katelijne-Waver - In basisschool Hagelstein werd maandag niet gestaakt. Maar gepensioneerde leerkrachten namen het tot groot jolijt van de kinderen over van hun normale leerkrachten.

“In onze school wordt niet gestaakt”, legt vervangend directrice An Mondelaers uit. “Toch willen we onze bezorgdheid uiten om als zestigplusser in een klas te staan. We denken dat dat heel zwaar is.” Tot op 67 jaar in de klas te staan lijkt een onhaalbare kaart. “Zonder bijkomende ondersteuning is dat onmogelijk. Er zijn mensen die op die leeftijd zelfs de trap niet meer op raken.”

Het schoolpersoneel vroeg aan 67-jarige gepensioneerde collega’s, grootouders en andere vrijwilligers om de school over te nemen van de normale leerkrachten. De gepensioneerden wachtten ’s morgens aan de poort de kinderen op om ze te controleren op het dragen van het fluohesje. Na een groepsfoto trok elke vrijwilliger naar een klas van de basisschool.

Een van de tien was Mia Magnus (61) uit Mechelen zelf gepensioneerde leerkracht van de bovenbouw van Hagelstein. “Ik ben een jaar met pensioen. Alhoewel het toch een zestal weken duurde voor ik goed mijn draai gevonden had voel ik me nu bij de gelukkigen. Op je 67ste voor een eerste kleuterklas staan is niet niks. Je ondervindt dat de mentaliteit van de kinderen verandert en dat kan je op die leeftijd nog moeilijk volgen. Al voelde ik me toch nog heel betrokken bij de klas. Ik sta dus volledig achter de actie van de collega’s. Op welke leeftijd men dan wel pensioengerechtigd moet zijn hangt af van persoon tot persoon. Maar de job van leerkracht mag niet onderschat worden. Men heeft het altijd over ons verlof. Maar ook tijdens de vakantie zijn we met ons werk bezig.”

De leerlingen mochten hun ‘nieuwe leraar’ interviewen over het hoe en waarom van de staking. “Best leuk”, aldus Wouter Uytterhoeven uit Waver. “We hebben vandaag al veel bijgeleerd over wanneer mensen met pensioen kunnen gaan en over stakingen. Mensen worden te weinig betaald en weigeren daarom te werken.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio