Een op de vijf leerkrachten niet aan het werk

Foto: Photo News

Een op de vijf leerkrachten niet aan het werk

Print

Twintig procent van de leerkrachten is tijdens de nationale stakingsdag niet aan de slag gegaan. Dat zegt Katrien Rosseel, woordvoerster van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Ze benadrukt wel dat het om voorlopige cijfers gaat. De onderwijsvakbonden schatten het aantal stakende leerkrachten veel hoger in.

“Normaal gezien moesten de scholen het aantal stakende leerkrachten maandagmiddag doorgeven. Maar door het personeelstekort, door de staking, hebben veel scholen dit nog niet gedaan. Uit die voorlopige cijfers blijkt dat twintig procent van de leerkrachten in Vlaanderen heeft gestaakt”, zegt Katrien Rosseel.

De Onderwijsminister reageert tevreden op de stakingsdag. “Er zijn heel weinig klachten binnengekomen omdat de scholen op een goede en duidelijke manier hebben gecommuniceerd met de ouders. Dat stemt de minister tevreden”, besluit Rosseel.

Het voorlopige stakingscijfer van de overheid ligt veel lager dan wat de onderwijsvakbonden en ook het GO! inschatten. 'De stakingsbereidheid bij leerkrachten is groot', liet Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! eerder maandag weten via Twitter.

 

 

De onderwijsvakbonden VSOA en ACOD schatten dat zestig procent van de personeelsleden in het onderwijs het werk zal hebben neergelegd. Een cijfer dat volgens ACOD op 80 procent ligt in het basisonderwijs. 'De druk op het basisonderwijs is dan ook bijzonder hoog', zegt Marianne Coopman van het christelijke onderwijzersverbond (COV) maandag. 'Door de besparingen van de Vlaamse overheid verliezen we veel werkingsmiddelen. Door de maatregelen van de federale regering zullen we langer moeten werken voor minder pensioen. Bovendien vergroot de federale regering de arm-rijk-kloof, een kloof die rechtstreeks de klas binnenkomt, en we beschikken niet over de nodige middelen om hiermee om te gaan.'

.

Nu in het nieuws