Denemarken wil flinke hap van Poolzee

Print

Denemarken vindt dat het land rechtmatig de soevereiniteit mag opeisen van een fikse brok van de oceaan rond de Noordpool. Want, zo zegt de Deense regering, het continentale plateau ten noorden van Groenland is er mee verbonden. Kopenhagen gaat zijn eis indienen bij de ter zake bevoegde commissie van de Verenigde Naties.

Sinds 2002 verzamelen de Denen gegevens die hun aanspraken op het gebied steunen. Het gaat om een toevoeging van ongeveer 895.000 km2 aan de huidige maritieme grenzen van Groenland. De VN stipuleert dat elk land dat aanspraak maakt op een continentaal plateau op meer dan 370 kilometer van zijn grens, die claim moet kunnen staven met wetenschappelijke en technische gegevens.

In een communiqué noemt de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Martin Lidegaard, de claim 'historisch en belangrijk voor het Deense koninkrijk'.

Met zijn gebiedsaanspraak komt Denemarken deels in aanvaring met Noorwegen. Ook met Canada, Rusland en de Verenigde Staten zullen bilaterale akkoorden moeten gesloten worden om de grenzen af te bakenen. Alle vijf voormelde landen grenzen aan de Poolzee, die omvangrijke voorraden koolwaterstoffen bevat. Volgens een Amerikaanse studie uit 2008 bevindt 13 procent van de olie en 30 procent van het nog niet ontdekte natuurlijk gas van de planeet zich onder het ijs van het Grote Noorden. .

Om de gevoeligheid van de materie aan te tonen: in 2007 plantte Rusland zijn vlag op de Noordpool, wat meteen tot zure Canadese oprispingen leidde.

Denemarken wordt het derde land dat met een polaire gebiedsaanspraak naar de VN-commissie trekt, na Rusland in 2001 en Canada in december 2013.

.

Nu in het nieuws