Hoe zelf koken je soms toch dikker kan maken

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Hoe zelf koken je soms toch dikker kan maken

Print
Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat mensen die thuis eten maken, sneller symptomen ontwikkelen die kunnen leiden tot infarcten en hartziekten. Toch moeten deze resultaten volgens de Belgische diëtiste Katrien Vandenbroucke genuanceerd worden.

Onderzoekers aan de Rush University in Chicago analyseerden gegevens van meer dan 2700 vrouwen tussen 40 en 60 jaar, verspreid over veertien jaar. Zo keken ze naar hoeveel tijd ze besteedden aan koken en naar de resultaten van hun jaarlijkse gezondheidscontroles. Tijdens deze check-ups werd er nagegaan bij wie er factoren aanwezig waren die de kans op hartziekten vergroten, zoals hoge bloeddruk, hoge cholesterol en obesitas.

Uit de studie bleek dat hoe meer tijd de vrouwen spendeerden aan koken, hoe groter de risicofactoren waren. Volgens Dr Brad Appelhans, auteur van de studie, proeven deze vrouwen te vaak tijdens het koken en gebruiken ze te veel zout en boter. 'Ook het maken van te grote porties kan obesitas en hoge cholesterol in de hand werken, terwijl bereide maaltijden geproportioneerd zijn.'

Bereide maaltijden zijn volgens de Belgische diëtiste Katrien Vandebroucke echter niet beter. 'Wij gebruiken nog steeds minder zout dan de hoeveelheid die in kant-en-klare maaltijden wordt gebruikt. Bovendien weet je wat er in je eten zit als je het zelf maakt. Dat is niet het geval voor een kant-en-klare maaltijd of op restaurant. Je kan daarin nog wel steeds gerichte keuzes maken, maar thuis heb je de meeste vrijheid', zegt ze. 

Toch benadrukt Vandenbroucke dat proeven tijdens het bereiden van de maaltijd zeker een boosdoener kan zijn. In de praktijk ziet zij echter dat niet het zelf maken van de hoofdmaaltijd tot gezondheidsproblemen leidt, maar wel het nemen van verschillende tussendoortjes tijdens het koken. Dat we grotere porties maken wanneer we zelf koken, kan volgens haar ook kloppen. 'Bovendien willen we dat onze moeite beloond wordt met lege potten en pannen en dus moet alles op. Toch moeten we de studie kritisch benaderen, want we kunnen de Amerikaanse eetgewoonten moeilijk vergelijken met onze eetcultuur’, besluit ze.

NIET TE MISSEN