In Hasselt wordt de parking van de Carrefour-winkel langs de Herkenrodesingel versperd. © FiVr

‘Blijkbaar geldt de wet niet tijdens stakingen’

In de handel zijn er volgens handelsfederatie Comeos heel weinig stakers, maar worden winkels getroffen door externe actievoerders die klanten en werkwilligen de toegang tot winkels ontzeggen. In een persbericht maandag noemt de federatie dat onaanvaardbaar.

fivr/Belga

Dominique Michel, ceo van Comeos, verwijst in het persbericht naar de regionale stakingsdagen. Toen moesten “nauwelijks winkels dicht omdat er te veel personeel staakte”. “Piketten die de werkwilligen of de klanten de toegang tot winkelcentra, winkelstraten of winkels beletten, zorgden er echter wél voor dat die winkels noodgedwongen de deuren dicht moesten houden”, merkt Michel op. Hij gewaagt nog van gemiddeld 5 procent stakers in Vlaamse en 20 procent in Waalse winkels.”

‘Politie helpt’

Michel zegt nog voorstander te zijn van het recht op staken. “Je kunt je vragen stellen over de timing - staken voor er echt sociaal overleg is geweest, lijkt ons niet de correcte volgorde.” Ook zegt hij dat het Comeos niet helemaal duidelijk is hoe de vakbonden de regeringen treffen door bedrijven plat te leggen.

Dat stakersposten wegen, parkings en commerciële zones blokkeren en zo winkels genoodzaakt worden te sluiten, is onaanvaardbaar voor Comeos. De federatie vindt het ook schokkend dat de politie wegen preventief blokkeert. “Wie onwettig kruispunten blokkeert, wordt dus niet gevraagd de openbare weg te ontruimen, maar wordt door de overheden gesteund”, aldus nog Michel. “ Wie zoiets probeert op een andere dag, wordt terecht meteen opgepakt. Blijkbaar geldt de wet echter niet tijdens stakingen. We rekenen erop dat er vandaag wel correct wordt opgetreden.”

Bonden blokkeren parking Carrefour Herkenrodesingel

© FiVr

Op de parking de Carrefour langs de Herkenrodesingel in Hasselt hebben stakers de doorgang geblokkeerd voor mensen die naar de nabijgelegen bedrijventerreinen willen. Werkwilligen laten daar noodgedwongen hun wagen achter of rijden om via de Kanaalkom om alsnog op hun werk te raken.

Nog in Hasselt worden de toegangswegen tot de Corda Campus en het bedrijvenpark Trichterheide geblokkeerd.

Winkelketens voelen de staking

© BELGA

De nationale staking van maandag laat zich voelen bij de grote winkelketens in het land. Verschillende filialen zijn gesloten of onbereikbaar door stakingsacties, zo leert een rondvraag. Bij Colruyt Group, met naast Colruyt ook de winkels DreamLand, DreamBaby, OKay en Spar, zijn maandagochtend de distributiecentra geblokkeerd in Mechelen en in Ath. Volgens woordvoerder Jan Derom is het heel moeilijk te becijferen hoeveel winkels gesloten zijn door de staking, gezien "sommige wel even geopend waren, maar na een half uur weer dicht gingen".

Lidl ziet dan weer dat de helft van de driehonderd winkels gesloten is, vooral in Wallonië. In Vlaanderen is vier vijfde wel geopend, aldus woordvoerder Pieterjan Rynwalt. Ook hij merkt op dat het moeilijk is om een vast cijfer te geven, door het fluctuerende aantal getroffen winkels.

Van de 748 winkels die Carrefour in België telt, zijn 620 geopend, aldus woordvoerder Baptiste van Outryve. Onder meer hypermarkets die zich op afgesloten sites bevinden met andere winkels, zijn dicht. Het percentage gesloten winkels ligt iets hoger in Wallonië dan Vlaanderen, maar het verschil is niet uitgesproken.

Bij Delhaize zijn 88 van de 138 supermarkten in eigen beheer niet toegankelijk. Het gaat om 25 van de 75 in Vlaanderen en alle in Brussel en Wallonië, aldus woordvoerder Roel Dekelver. Alle 550 zelfstandige supermarkten - Shop&Go, Proxy Delhaize en AD Delhaize - zijn wel toegankelijk.

Albert Heijn ten slotte telt een vijftal gesloten winkels van de 28 in België. Dat komt omdat de site of toegangswegen zijn geblokkeerd en of er een stakingspost voor de deur staat, aldus woordvoerster Sally Herygers.

Nu in het nieuws