Antwerpse kmo’s minder geraakt dan haven

Foto: Joren De Weerdt

Antwerpse kmo’s minder geraakt dan haven

Print

KMO-bedrijven ondervinden minder hinder van de staking dan bedrijven in de haven en de industrie, zo blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisatie Voka - Kamer van Koophandel (KvK). In het Mechelse bleek 86 procent van de ondervraagde Voka-leden aan de slag.

Volgens Voka - KvK Antwerpen-Waasland ondervindt net geen vijfde van de ondervraagde leden hinder, in de vorm van versperde toegang tot het bedrijf of het industrieterrein. “Tien procent spreekt van het stilleggen van de dienstverlening of productie en 17 procent zegt een verminderde dienstverlening of productie als resultaat te hebben”, zegt voorzitter Luc Luwel. Tweeëndertig procent van de ondervraagde kmo’s nam preventieve maatregelen zoals thuiswerken, alternatief vervoer voorzien of de productie naar het weekend verleggen.

Voka maakt gewag van punaises die op het fietspad op de Scheldelaan ter hoogte van Total werden gestrooid, als middel tegen fietsende werkwilligen. Verder stelt Voka een grote werkbereidheid bij de chemische bedrijven vast, met voor hen hinder door stakersposten. “Er is het recht op staken, maar er is ook het recht op arbeid”, meent voorzitter Luc Luwel.

In Mechelen is volgens de lokale afdeling 86 procent van de ondervraagde leden aan de slag, al was een derde ervan moeilijker bereikbaar. “Vooral in Heist-op-den-Berg was de sfeer vrij grimmig”, zegt woordvoerder Bart De Bruyn. “In Lier en Duffel was de hinder beperkt. De veilingzone in Sint-Katelijne-Waver was afgesloten. Rond Puurs en Bornem werd vooral de farmaceutische industrie getroffen.”

In de Antwerpse Kempen werden vooral industrieterreinen rond Turnhout getroffen, alsook de fly-over in Geel.

.

Nu in het nieuws