Drie op de vier Antwerpse stedelijke basisscholen dicht

Leerkrachten staken voor de schoolpoorten Foto: Twitter

Drie op de vier Antwerpse stedelijke basisscholen dicht

Print
Antwerpen -

In de stad Antwerpen valt de nationale stakingsactie maandag vooral te voelen bij het stedelijk onderwijs, de stedelijke kinderopvang en de huisvuilophaling. Drie op de vier stedelijke basisscholen zijn dicht, in het secundair onderwijs gaat het om één op de drie scholen.

Er wordt wel telkens in opvang voorzien in andere schoolgebouwen en examens waren er sowieso niet gepland. De administratieve diensten ondervinden minder hinder omdat voor de stadsloketten maandag sowieso de sluitingsdag is.

Huisvuilophalers staken massaal

Volgens de berekeningen van de stad neemt 23 procent van het personeel deel aan de staking, al lijken er grote verschillen te zijn tussen de diensten. Zeker bij de huisvuilophaling is de actiebereidheid groot, waardoor in Deurne, rond de Belgiëlei en rond enkele toeristische assen in de binnenstad het afval niet tijdig zal worden opgehaald. De stad had de voorbije dagen al opgeroepen in die buurten indien mogelijk enkel het restafval buiten te zetten, want hoewel de achterstand de komende dagen zal worden ingehaald zal het ophalen dan niet gescheiden kunnen gebeuren. Ook de Antwerpse containerparken blijven maandag overigens dicht.

Kinderopvang

Net als de stadsloketten hebben ook de Antwerpse stedelijke musea en bibliotheken op maandag hun reguliere sluitingsdag. Hinder is er wel bij een vijftiental sportlocaties en zwembaden. Ook 30 van de 33 locaties voor stedelijke kinderopvang zijn gesloten. De meeste diensten van het OCMW en Zorgbedrijf zijn wel gewoon toegankelijk.

Mechelen

De stad Mechelen laat op haar beurt weten dat de staking voor weinig hinder zorgt bij haar loketten. Sommige diensten werken wel onderbemand maar alle dienstverlening is verzekerd, zegt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA).