STAKING. "Het werk in onze sector wordt alsmaar zwaarder"

Foto: Margo Tilborghs

STAKING. "Het werk in onze sector wordt alsmaar zwaarder"

Print
Essen - De zorgkundigen van woonzorgcentrum De Bijster in Essen staken mee tijdens de Nationale stakingsdag. Het rust- en verzorgingstehuis voor personen met dementie kampt, zoals iedereen in de zorgsector, met een tekort aan personeel.

“Wij werken met dementerende bejaarden”, zegt zorgkundige en vakbondsmilitante Annelies Beyers (29). “Het werk in onze sector wordt alsmaar zwaarder. Hoe lang moeten we dit nog volhouden? De druk wordt alsmaar groter. Fysiek en mentaal is het zwaar en men wil nu nog minder personeel inzetten.  Er is al jaren te weinig personeel. Eigenlijk zijn we niet in de mogelijkheid om te staken, omdat we met een sowieso altijd werken met een minimum bezetting. Toch wilden we vandaag in beeld komen en een krachtig signaal geven naar de regering. We hangen af van de subsidies die de regering ons geeft en ook daar wil men in snoeien.”

Het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 vinden de zorgkundigen geen goede maatregel. “In onze sector is dit niet vol te houden", zegt Beyers. "Mensen worden ziek omdat hun job gewoon te zwaar is. Men moet investeren in jongeren. Het zijn zij die de toekomst in handen hebben. In onze sector is er sowieso genoeg werk. Jonge mensen moeten gemotiveerd worden om voor onze sector te kiezen en wij moeten hen hiervoor een goede opleiding aanbieden.”

“Er moet inderdaad bespaard worden”, klinkt het bij de stakers nog. “Maar dan iedereen op gelijke voet. Iedereen moet inleveren. Alle extra’s die we zogezegd van de regering krijgen betalen we eigen zelf. Alles wordt duurder: kinderopvang, lidgelden, enzovoorts. Onze bewoners kunnen hun stem niet laten horen. Ook daarom staan wij hier vandaag. Werken tot 67 jaar kan echt niet.”

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio