© PHN

OM vordert 30 jaar cel voor De Buyzer

Het openbaar ministerie heeft maandag 30 jaar opsluiting en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gedurende 15 jaar gevorderd voor Bruno De Buyzer (46) uit Mechelen. Een Antwerpse assisenjury had hem vrijdagavond schuldig bevonden aan de moord op zijn vriendin Ilse Bafcop (42). Advocaat-generaal Patrick Boyen vindt dat na 25 jaar van geweld, de maatschappij, en vrouwen in het bijzonder, maximaal tegen hem beschermd moeten worden.

Ilse Bafcop was op 10 juli 2012 overleden aan de gevolgen van de zware slagen die ze vijf dagen eerder van hem had moeten incasseren in haar appartement aan de Koningin Astridlaan in Mechelen. Ze was het laatste slachtoffer in een lange rij van ex-partners en andere mensen die met zijn vuisten in aanraking waren gekomen.

“Ik ga in de weegschaal van Vrouwe Justitia een zware steen leggen, De Buyzer, gebaseerd op uw persoonlijkheidsstoornis en het feit dat u de voorbije 25 jaar met grote regelmaat in aanraking bent gekomen met politie en gerecht voor geweldsdelicten. U hebt geen enkele les getrokken uit die eerdere veroordelingen en u vormt, gelet op het grote risico op recidive, een voortdurend en belangrijk gevaar voor de maatschappij”, zei Boyen.

De Buyzer werd oorspronkelijk vervolgd voor ‘doodslag’, maar de jury had vrijdag de visie van de burgerlijke partijen gevolgd en de zwaardere kwalificatie van ‘moord’ op de feiten gekleefd. De advocaat-generaal wilde echter consequent blijven en vorderde dezelfde straf als wanneer De Buyzer schuldig zou zijn bevonden aan ‘doodslag’: 30 jaar opsluiting en een terbeschikkingstelling.

“Dat betekent, De Buyzer, dat je in het beste geval (15 jaar effectief uitzitten, 10 jaar proeftijd met naleven van voorwaarden en 5 jaar terbeschikkingstelling) tot uw 74ste onder controle van Justitie zult blijven en in het slechtste geval (30 jaar effectief en 15 jaar terbeschikkingstelling) tot uw 89ste. U hebt tot uw laatste dag een stok achter de deur nodig. Uw potentiële slachtoffers zullen de jury dankbaar zijn”, stelde Boyen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio